Kakav je položaj mladih u ŽZH?

U širokobriješkom Hotelu Park održan je okrugli stol za mlade na temu “Strateški pristup za položaj mladih u Županiji Zapadnohercegovačkoj” u organizaciji Udruge Eko ZH.

Ovime želimo pomoći mladima i analizirati situaciju u kojoj se nalaze i da se iznađu rješenja kako bi ostali ovdje, pronašli odgovarajući posao i kako bi se bolje snašli u odrađenim situacijama. Kroz projekt Eko kolonija želimo okupiti studente s različitih akademija i povezati ekologiju i kulturu te podići svijest zajednice kroz te dvije stavke. Mislim da imamo važnu ulogu u društvu i da će ovaj okrugli stol doprinijeti razvoju u ŽZH, rekla je Feni Kristina Ćavar, koordinatorica za kulturu Udruge Eko ZH.

Istaknula je kako se ta udruga aktivno bavi razvojem, ekologijom i kulturom te da je ovo jedna od inicijativa na kojoj su predstavili probleme mladih.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić zahvalila je spomenutoj udruzi na doprinosu u organizaciji ovog događaja kroz koji se, kako je kazala, nastoji poboljšati status mladih u društvu.

Ovdje smo se okupili kako bismo čuli glas mladih, što oni žele i kako zamišljaju svoju budućnost i gdje se vide u društvu. Strategijom želimo uključiti mlade u sve pore društva kao punopravne članove zajednice i na taj način kreirati mjere za unapređivanje njihovog statusa, naglasila je ministrica.

Dodala je i kako su radili ankete među mladima i ispitali različite stavove među njima.

Želim istaknuti da je 55 posto mladih izjavilo da im znanje stečeno kroz obrazovni sustav neće biti dovoljno za zapošljavanje, a mogu reći da smo na tragu rješavanja tog problema jer je u tijeku reforma općeg obrazovanja i reforma za strukovno obrazovanje. Još jedan poražavajući podatak je taj da je 44.8 posto mladih bilo na sistematskom pregledu pri upisu u osnovnu školu i tu praksu smo već počeli mijenjati, jer je Vlada ŽZH preko Ministarstva zdravstva ŽZH krenula s obveznim sistematskim pregledom učenika petih i osmih razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole u tekućoj školskoj godini. Nadam se da ćemo ove i druge zabrinjavajuće brojke iz ovakvih upitnika rješavati na dobro mladih ljudi i cjelokupnog društva, naglasila je ministrica.

Nakon uvodnih dijela održano je i predavanje na temu Aktivizam mladih (između revolucije i desetinama) koje je održao dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc.dr.sc. Dražen Barbarić.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

31 komentar

 • Ako si učlanjen i ulizica sve ok ne treba ti ni škola.Ali ako nisi učlanjen i završio elektrotehniku pravo švabija.Položaj fenomenalan.

  • Tako je i zato s punom odgovornošću tvrdim da su ovi iz ADZ-a neusporedivo jači branitelji očuvanja vlasti i svojih pozicija od onih iz onih vremena. Razlog je vrlo jednostavan, ideologija se lako odbaci a novac je vječni motiv !

  • ko nam je kriv što ne bunimo se..triba ih skinuti s vlasti njih i njihovu “mašineriju”, sve je to u talu (crkva/mafija/politika….)

  • Ajd kafici i neredi ali udesi su zbog budala koje se napiju i ode se utrkivat sa drugom budalom koja je jos pijanija,svaki tjedan netko pogine u nesreci

 • Kako kome,ako ti je tata na mjestu nadje mjesto i za dijete ,a ako nije onda ništa.. snađi se…Čista diskriminacija…

 • Pa ponekad mi i ne smetaju ti uhljebljeni, ali oni koji to rade i uz to se predstavljaju velikim hrvatima , to je ono sto iritira.

 • Kakav položaj mladih ….mladi su uništeni nema položaja mladi su otišli iz ovog pakla u zemlje gdje ih ne pitaju čiji si sin ili kći ovdje su ostali roditelji koji mole Boga plaču i gledaju u telefon čekaju poziv svog djeteta tješi ih samo to što Bog vidi sve i sudi svima

 • Draga omladino..
  Mi smo 90tih puske u ruke i napravili sebi drzavu i tada je bilo kukavica i bizalo u svabiju a vi sad skolovani bezkicmenjaci kukate i pisete gluposti svi koji smo nosali puske spremni smo bili i zivot poloziti za ovo cast i slava onima sto ga dadose a vi bujrum ili nas gonjajte ili stezi opanke i priko grane EUvas ceka rasirenih ruku i nogu.

 • dobro rečeno mi smo se žrtvovali i živpt smo bili spremni dati e sada i vi malo žrtve vraćajte se i ne idite nego soju u ruke pa krmad po ledjim

 • Od ovih mladih su roditelji nosali puške,pa sad nemogu dici osigurat budućnost i posao od namještenih natječaja tajkunima HDZ a ,samo stranački kadrovi dobivaju lipe poslove,,sram i stid nek vas bude partijaši iz vlade

  • Ako se nakon svega toga sto si nspisa neko triba brinut za tog mladica onda je sve ocito laz to sto je ucija i zavrdija.

 • Ja Sam roditel tri Sina I savjetujem sinove da idju vani kad vec vole radit da znadu zasto Rade ovde su mizerne place I mogu ji zapasti samo fizicki radovi ovo ovde Nije dovoljno za dostojadtvo zivotno I branitelji Sam Ali sad to niko ne Mari.

 • Imam troje djece sa završenim fakultetom i nema teorije da neko od njih dobije posao u javnom poduzeću ili državnoj službi, a pogledat možemo kakve poslove dobivaju djeca političara ili oni koji su u partiji, a imaju diplome od privatnih škola i znamo svi kako se tamo dobije diploma.
  Zato, normalnima i običnima je loše, a mogu prdonje pričat šta ih je volja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.