Kada stari smartphone više nije siguran za korištenje?

Pametni telefoni sve su kvalitetniji i to nije nikakva tajna. Bilo da je riječ o onima najnižega cjenovnoga ranga, pa sve do onih najvišega. Zato njihov vijek trajanja ipak nije određen tim segmentom, već softverom, koji s vremenom zastarijeva i diktira kad više nije sigurno ostati na starijem uređaju.

Android proizvođači najčešće prestaju s potporom svojih uređaja nakon tri godine, dok Apple za svoj iOS nudi potporu pet godina, što znači da nakon toga perioda više ne dobivaju posljednja softverska rješenja, a samim time gube na sigurnosti. I tada ih je najbolje zamijeniti, piše Ictbusiness.info.

Ipak, zahvaljujući Googleu, postoje rješenja da još malo odugovlačite s kupnjom novoga uređaja. Primjerice, uređaji kao Samsung Galaxy S5, LG G3 ili OnePlus One pojavili su se na tržištu 2014. godine i za njih najnoviji Android Nougat 7.0 nikad neće stići.

Ali, stigao im je Marshmallow 6.0 i to znači da su vlasnici uređaja s tom verzijom Android operativnoga sustava mirni najmanje do kraja ove godine. Možda i u dijelu 2018., ali tada bi stvarno već morali razmisliti o kupnji novoga.

Također, treba znati i da su Googleovi modeli uređaja iznimka, pa je tako Nexus 6 iz 2014. dobio Nougat i njegovi vlasnici mirni su minimalno do 2019., što znači da se Googlevi modeli dugoročno itekako isplate. Možda ta informacija nekoga potakne i za ponešto skuplji Google Pixel jer s godinama će investicija itekako dobiti na značaju.

Nije na odmet spomenuti ni da su “glupi” telefoni bez vijeka trajanja i može ih se bez problema koristiti i 20 godina otkad su se pojavili na tržištu. S obzirom na to da nisu spojeni na internet, u većini slučajeva, nemoguće ih je “zaraziti” pa su daleko sigurniji od onih “pametnih”. Svakako, za nekoga ova informacija može biti osvježavajuća, posebno jer će s jeseni stići retro Nokia na tržište i za slanje poruka ili pozive bit će više nego dovoljna.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.