Kada će građanima u FBiH biti isplaćena pomoć od 300 i 600 KM?

Javni poziv za domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevladavanju energetske krize zatvoren je u petak, a ono što sve zanima je kada se može očekivati pomoć.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pojasnio je proceduru nakon podnesenih prijava te kad se mogu očekivati isplate.

Općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

Poslije toga imat ćemo privremeni popis kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave.

U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na popisu uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog popisa, pojasnio je ministar.

Dodao je kako će na osnovu konačnog popisa Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima, prenosi Večernji list.

Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da cijeli postupak bude završen prije kraja ove godine, obećao je ministar.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

Pogledajte koliko je prijava iz FBiH stiglo za podjelu EU pomoći

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • I ovu pomoc je moguce samo primati ako ste u BiH, ako ste u njemackoj ili u nekoj drugoj drzavi prijavljeni ili slicno nece moci, ovo ce se provjeravati.

  • Koje u Njemačkoj tome netreba nikakva pomoć , maksimalno je zbrinut jer se tamo može komotno živit život dostojno čovjeka od svoga rada i plate.

   • Samo starim i nemocnima treba pomoc !!!! A vi B i H ledilazi put podnoge i u Deutschland.Zivite bezbrizno u Njemackoj kad mislite da se tamo zivijeti lahkoo. Nigdje nijeee lahkoooo 😂😂😂
    Ma koja pomoc svi ste sredeni,dotjerani i nerednaciiii.Cekate ko ce vam sta dati sadake ….
    Radite imaceteeee

  • 6,44,
   Nemoj se ti sekirati za sve državne i lokalne probleme,bio bi Netko da jesii a ne bi se na svaku vijest javljao u ime nekoga.

 • 9,02,
  Na čemu hvala, je li što imaš za 15 godina staža mirovinu 100 km manju nego oni koji su odradili puni staž od 40 godina.

 • Pisam se na ministra i papirologiju opstinsku kaka banda i sta rade sa jadnim narodom kod svabe samo akoje gradjanin imao bankovni racun nije bitno koje legloje svakome po 500 eura a kod nas su izostavili ljude upravo sto nemaju ama ni marke primanja a imaju uvid u birovima koji su to ljudi pisam se na ministra i na citavu oligarhiju ove zemlje sram vas bilo malovam je bozija kisa da pada sa neba nekoce povesti racuna o tim parama i doce do eu i neko mora snositi odgovornost za otimanje sirotinjske pare sramno od ove oligarhije

 • Sramotno od strane nase vlade kao da su to novci iz njihovog djepa.a ne od EU.A zamislite samo koje provjere jadnog naroda da bi im se uplatilo bar nesto na rn.Kad ovi “gore” pune svoje djepove, ko je kontrolisao njih i.koliko su to dokumenata morali prikupiti🤣🤣

 • AKomoren pomoci eu u meine otac i penziju 7km najmanju i Mama ima kar i jasam bolstne i kocic ildmir i bajro safija i z bijeljina filpa visnica 28 fala

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.