Kad ponestane novca, prodaju mobilne telefone

Sve veći broj bh. građana, kojima je hitno potreban novac, odlučuje se na preprodaju mobilnoga telefona koji su po niskoj cijeni kupili od kompanija koje se bave telekomunikacijskim uslugama, piše Večernji list BiH.

Brza zarada

Građani koji nude te oglase kažu kako ne žele propustiti priliku po cijeni od jedne marke kupiti telefon od mobilnoga operatera, osobito kada znaju kako ga poslije mogu prodati. To im je, kažu, prilika za brzu zaradu.

Nije to loša opcija za zaradu. Pretplatu ionako plaćam, pa zašto ne bih uzeo telefon, prodao ga, a sebi u mobitel shopu kupio drugi Visa karticom. Tako sam na dobitku, kazao nam je jedan sugrađanin.

Oglasnici su puni novih modela telefona s fotografijama jamstvenih listova svih bh. operatera. Od nekih jeftinih modela, pa do najnovijih, čija cijena doseže po 1500 KM, sve to s računom i jamstvom operatera. I dok je jednima to prilika za trenutačnu zaradu, drugi se aktivno bave preprodajom telefona. Uređaje kupuju od pojedinaca i imaju ih više u ponudi. Međutim, ističu kako zarada nije velika te da tako zarađen novac služi samo kao dodatni izvor prihoda.

Preprodavač iz Banje Luke kazao je za Srpska.info kako po jednom telefonu može dobiti od 10 do 20 KM ako želi biti konkurentan na tržištu. Imam zdravstvenih problema i ne radim, pa mi je sve što zaradim dobro došlo. Međutim, i kupci umjesto novca sve češće nude nešto u zamjenu, rekao je ovaj Banjolučanin i dodao kako se većoj zaradi mogu nadati samo prodavači koji tjedno prodaju bar tri uređaja.

Statusni simbol

Pametni telefoni, osim što su sredstvo verbalne komunikacije, sve više postaju i neverbalne. Osobito vrhunski modeli određenih proizvođača. Pomoću skupih modela neki ljudi prezentiraju u javnosti svoj način života, osobnost ili pripadnost određenoj skupini. Drugi ih nabavljaju jer se ne žele sramiti staviti telefon na stol na poslovnim sastancima ili druženju u kafiću. Treći kupuju skupe uređaje bez promišljanja. Jednostavno jer je netko rekao da su najbolji.

U ljudskoj je prirodi tražiti uvijek nešto bolje ili najbolje. Imamo li financijske mogućnosti, zašto ne bismo posjedovali najbolji pametni telefon renomiranoga brenda? Nema razloga da si uskratimo zadovoljstvo. Mnogi se vode poznatom uzrečicom Barona Rothschilda: “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”. Ima nešto u tome. Kupujemo li top modele poznatih brendova, možemo donekle biti sigurni u kvalitetu.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.