Južnokorejski znanstvenici tvrde da su shvatili kako riješiti ćelavost

Ćelavost elavost i gubitak kose kao znaci starenja uskoro bi mogli postati prošlost, piše IBTimes prenoseći otkriće južnokorejskih znanstvenika. Znanstvenici koje je vodio Choi Kang-Yeol sa sveučilišta Yonsei u Seulu napravili su biokemijski agens koji ne samo da prevenira gubitak kose nego promovira rast nove. Ovo novo sredstvo nosi laboratorijsko ime PTD-DMB.

Choi i njegov tim otkrili su da se gubitak kose koja više ne raste zbiva zbog interakcije između dva proteina kojih ima na skalpu. Jedan od njih, CXX5 spaja se sa drugim i spriječava regeneraciju folikula. Sredstvo PTD-DMB prevenira spajanje ova dva proteina i zato potiče rast kose.

Sredstvo je aplicirano na golu kožu miševa u trajanju od 28 dana i znanstvenici kažu da je došlo do pojave novih folikula dlake. Kad se uz PTD-DMB dodaje valproična kiselina (koristi se za liječenje epilepsije, bipolarnog poremećaja i migrena), rast dlake kod miševa postao je još brži. Članak se pojavio u izdanju iz studenog, časopisa Journal of Investigative Dermatology.

Prema južnokorejskim medijima, sredstvo se testira na životinjama da se ustanovi postoji li eventualna toksičnost za ljude.

”Otkrili smo protein koji kontrolira rast kose i razvili smo novu supstancu koja promovira regeneraciju kose kontroliranjem funkcije proteina. Očekujemo da će novorazvijena supstanca sudjelovati u razvitku lijekova koji ne samo da spriječavaju gubitak kose nego regeneriraju oštećeno tkivo kože”, kaže Choi. Istraživanje je financiralo južnokorejsko Ministarstvo znanosti i tehnologije.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.