Juščenko: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, BiH je sljedeća

Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, vi ste sljedeći. To je zločinački režim s kojim je nemoguće pregovarati, rekao je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u ekskluzivnom intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (Fena).

Viktor Juščenko je bio prvi predsjednik Ukrajine nakon raspada Sovjetskog Saveza koji nije bio član Komunističke partije. Bio je čelnik ukrajinskog parlamenta i lider stranke “Naša Ukrajina”, a postao je poznat po svojoj ulozi u Narančastoj revoluciji 2004. godine.

Juščenko je bio poznat po svom anti-ruskom stavu i pokušajima jačanja ukrajinskog jezika i kulture. Tijekom mandata kao predsjednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine, pokušao je reformirati zemlju, uspostaviti veze s EU i NATO-om, te boriti se protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Juščenko je 2004. godine postao žrtva trovanja dioksinom, vrlo toksičnom kemikalijom koja je izazvala teške zdravstvene probleme, uključujući ožiljke na licu i gubitak vida na jedno oko. Juščenko je tvrdio da je trovanje bilo pokušaj ubojstva, a ruske vlasti su optuživale Ukrajinsku sigurnosnu službu za taj čin.

Međutim, naknadne istrage pokazale su da su ruske vlasti bile umiješane u trovanje. Prema nekim izvorima, dioksin je navodno ubrizgan u hranu Juščenka na sastanku s visokim ruskom dužnosnikom, a navodno su ga otrovali jer su ga smatrali opasnim za ruske interese u Ukrajini. Osim toga, neki su spekulirali da su razlog trovanja bile Juščenkove prozapadne politike i njegovo zagovaranje većeg ukrajinskog suvereniteta i nezavisnosti.

Apsolutna sam siguran da treba uspostaviti tribunale ako želimo da se ovakvi ratovi više ne ponove. Mora im se suditi, moramo shvatiti da su oni zločinci i mora im se suditi za zločine. Putin mora biti kažnjen. To je problem koji treba riješiti cijeli svijet. Moramo iz ovog rata izaći čisti i moramo preispitati što se dogodilo, gdje je bio izvor tame, a gdje izvor svjetlosti, a oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 milijuna Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata, rekao je Juščenko.

Upitan da se vrati u vrijeme kada je bio predsjednik, je li bilo moguće da Ukrajina zadrži neku vrstu neutralnosti, odnosno da više balansira između istoka i zapada, bi li to spriječilo rat. Juščenko je podsjetio na povijest Ukrajine u 20. stoljeću.

Ukrajinci su proglašavali neovisnost šest puta. Svaki put mi smo zadržavali neutralnost i to je rezulitralo time da bi jednom zadržali neovisnost dan i pol, drugi put tri dana, treći put šest mjeseci, ali to je najduže što smo uspjeli zadržati neovisnost. To je ono čemu nas je Rusija naučila. To je naša povijest samo u 20. stoljeću.

Čim odlučimo proglasiti Ukrajinsku Narodnu Republiku, kao što smo to uradili 1918., ruska vojska sa svojim generalima počne marširati prema Ukrajini i unište nas bez milosti. Ukrajina ima pravo na suverenitet i samoopredjeljenje baš kao što to ima vaša zemlja ili Latvijci, Letonci, Poljaci i slično.

Prestanite slušati Putinove lekcije o tome zašto je rat prestao. Mi se zalažemo za suverenitet svih zemalja, dodao je.

Upitan je li tijekom svog mandata imao priliku susresti se s Putinom te kakav je dojam stekao nakon tih susreta, kao i je li osjetio nekakav pritisak s Putinove strane, Juščenko je kazao da je tijekom njihovih susreta svaka diskusija bila veoma taktična.

Ali osobi nikad ne treba suditi po onome što priča nego po onome što čini. Ono što je on uradio ni Hitler nije uradio. Međutim, ovdje se ne radi samo o Putinu nego i o 140 milijuna malih Putina koji legitimiziraju ono što on čini. Smatram da će Europa morati provesti nekoliko deseteljća da zaliječi podjele koje je Rusija uzrokovala, istaknuo je on.

Poručio je da ako Europa želi stabilnost, onda treba izaći na kraj s Rusijim na isti način kao što je to uradila s nacističkom Njemačkom – mora im se ukazati na značaj demokratije, slobode i morala.

Ljudi govore da je ovo sukob između dvije države, da imaju samo dvije strane. Želim da shvatite jednu stvar. Ako vjerujete u državnu ideologiju koju Putin promovira i njegovu viziju ruskog svijeta, koja se svodi na žal za Sovjetskim Savezom, to znači da vjerujete da Rusija završava tamo gdje završava ruski jezik. Ako Srbija odluči da govori ruski, to postaje ruskom sferom. Ista stvar je s Kazahstanom ili Bjeorusijom. To je sve što je potrebno da se postane dijelom ruskog svijeta. Prošle godine se hvalio da Rusija nema granica, kazao je Juščenko.

Putin neočekivano posjetio Mariupolj i vozio automobil gradom

Kritizirao je ideju da se počne pregovarati s Rusijom.

Nitko se 1942. ili 1943. nije sjetio da kaže Hitleru da pregovaraju. Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte, poručio je Juščenko.

Podsjetio je da je Ukrajina predala svo svoje nuklearno oružje prije 30 godina da bi postigla mir i da se sad mora boriti protiv ruske agresije koju ni na koji način nije isprovocirala.

Ako se svijet okrene Macronovom načinu rješavanja problema to će biti kraj civilizacije i zapadnog svijeta kakvog ga znamo, zaključio je Juščenko u intervjuu za Fenu.

(Fena | Foto: Nizami Ganjavi International Center)

23 komentara

 • Valjalo bi da propadne sve pa iz početka ovako samo pričate sranja , zatvori sve zapali pa ponovno ali bez starih političara, bih varta neka Tzv država je ništa u biti patnja naroda

  • Ne kontaš ti, nije uopće stvar u veličini sile, niti BiH, ako se NATO bude previše miješao u ovo u Ukrajini, Rusi će zakuvati na više mijesta da napokoste zapadu. A BiH i Kosovo su odličan poligon za to u Europi. Trenutno Rusi imaju rakete i raketni sustav na koji NATO ili SAD nema odgovor. Zato se i koprcaju jer se ne pitaju više samo oni na ovom planetu nego su tu i Rusi i Kinezi. Ameri ili bolje Anglosaksonci i masonerija neće to nikada prihvatiti da oni više nisu glavni i na kraju će napraviti svima rat i sranje gdje mi koji se ništa nepitamo najviše naiebati. Svijet se dijeli iz jednog na tri dijela, nafta se već plaća u petro juanu i Ruskoj rublji, Ukrajina je samo jedan dio tog dijeljenja.

 • Ako se srbi skontaju odcijepiti, hrvati se ne smiju petljat jer “to nije naš rat”.
  Zadnji put, mi hrvati, branili smo ovu zemlju i to prvi dok su drugi bacali cvijece po tenkovima. Branili, a i primili bošnjackih izbjeglica po Jadranu dok su nam oni zabili nož u leđa i vojno i politički i manipulacijski pravno a gledajući do kraja i ljudski.
  Nek im je oprošteno ali tu nikakva saveza više nema. Sutra nek se sami brane i nek ih Turska primi u svoje hotele kao što je to učinilo hrvatsko vodstvo koje su optužili za UZP i za agresiju što je apsurd zemlje koja nosi naziv Apsurdistan.
  Razišla se mirno dabogda

 • Nek ratuju ovi sto rade u elektroprivredi eronetu i ostalim drzavnim firmama. Oni imaju sta izgubit ako se nesto dogodi BIH. Ostalim moze biti samo bolje.

 • Obični američki trbuhozborac. Na portalima je poplava tzv vojnopolitičkih analitičara, u biti američkih papiga. Da nije bilo Putina, trebalo ga je izmisliti

 • Svatko tko nemsli kao “zapad” (EU, WEF, SAD, WHO) je jedan Adolf. Bas sve te ustanove sa glavnom drzavom iz zapada preko oceana, su ADOLF. A ne ce proci, ta popraganda, sa vasim likom iz clanka. Dosta ste truli Hrvate, Srbe i Bosnjake i pumpali ih sa medusobnim mrznjom preko kupljeni medija, da ovladate nasim prostorima. Postavili ste vase lutke u nase sabore i sve ustanove od sutstva, skole, bolnice i vjerski sustav. Globalisticka bezbozna gamad. Nismo mi vas eksperiment kao Ukrajinci. Odjebite vise iz prostora bivse Jugoslavije, takoder engleska gamad, tkoja ovdi takoder provodi kaos. Igraj te Boga u svom domu.

 • nek je čuva i brani tkome daje platu posa dabogda se propuntala što se mene tiče moji nisu mogli posa dobit bez da se nekom ne uvučeš u dupe ili daš pare moje rodbine je tridesetero otišlo propani neka i dupelisci idu

 • Moremo li organizirat referendum za mirni raspad ove kvazidržave?
  Tako mozemo preduhitrit i putina i ostale koji zele rat. Najbolje za sve!

 • neće bit poštedena ni
  hrvaska putin prošle godine ispalijo raketu na zagreb štaje Plenković izjavijo u briselu ako Putin kroči na hrvatski teritoriju daćega uhapsiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.