Hrvatski logoraši obilježili 29. godišnjicu raspuštanja logora Armije BiH u Mostaru

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru obilježena 29. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH ”IV. osnovna škola” u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Željko Mikulić rekao je kako se danas prisjećaju svih ubijenih u tom logoru, a riječ je o 17 hrvatskih branitelja.

Logor ‘IV. Osnovna škola’, koji je formiran od zapovjedništva 4. korpusa Armije BiH, bio je zloglasni logor u kojem smo prošli strahovite torture, ustvrdio je Mikulić.

Prema dokumentaciji s kojom raspolaže Udruga hrvatskih logoraša, kroz spomenuti logor prošao je 131 logoraš u vremenu od 30. lipnja 1993. godine, naveo je Mikulić.

Od tih, 131, 17 ljudi je poginulo, a preko 50 posto je ranjenih. Najmlađa žrtva je imala samo 17 godina, a najstarija 54 godine. I dan danas preživjeli osjećaju strahovite patnje, naveo je Mikulić.

Poručio je kako se ovaj današnji datum ne smije zaboraviti već ga i dalje treba nastaviti obilježavati.

Također, pozvao je današnje društvo da imaju malo više razumijevanja i poštovanja prema logoraškoj populaciji jer smo mi uz ratne i vojne invalide, najveći stradalnici Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca i paljena svijeća u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve služena je sveta misa.

(Fena)

3 komentara

  • Nadam se da oni koji su bili u logorima i njihove obitelji imaju kroz udruge mogucnost kroz profesionalnu pomoc od strane trauma psihoterapeuta, preraditi kroz psihoterapiju barem dio svojih trauma. Tako teske traume tesko da nestanu same od sebe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.