Jurišić na FTV-u: Ako možete blokirati izbor Vlade, teško je reći da ste majorizirani

Hoće li izborne promjene pod pritiskom SAD-a morati prihvatiti pregovarači u posljednjoj rundi pregovora? Tko su virtualni predsjednici u HNS-u? Koliko bi bilo pogubno bojkotirati izbore u listopadu?

Na ova, ali i ostala aktualna pitanja otvoreno za Mrežu na FTV-u govorio je bivši predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić koji se pita kako je netko majoriziran, a u stanju je blokirati federalne institucije.

Kaže da nije optimist da će doći do izmjena Izbornog zakona u ovom kratkom vremenu.

I jedna i druga strana su u razgovorima i pregovorima ostale na istim pozicijama. Ali kad govorimo da se trebamo dogovoriti, da trebamo naći kompromis oko nečega i oni svi stoje na istim pozicijama, nema dogovora. Ako ste postavili nekakve uvjete i niste spremni milimetra odstupiti od tih svojih zahtjeva, a ti zahtjevi su otprilike dijametralno suprotni, onda je tu teško naći rješenje. Meni je drago da su se uključili međunarodni predstavnici da bi pomogli oko tih izmjena Izbornog zakona. Poglavito mislim tu na američku administraciju. Iz tih razloga možda mi daje nekakve nade da bi se mogla stvar pomaknuti s mrtve točke. EU i Bruxelles jednostavno nemaju tu nikakvo rješenje.

Pojašnjava da je EU dosta razjedinjena.

Imamo na jednoj strani Mađarsku, Sloveniju. Jedno vrijeme se stvarno pojavio non paper kad je u pitanju BiH. Neke zemlje imaju vrlo jasne stavove, dok neke druge zemlje šute. Znači imamo jednu razjedinjenost. Tu postoje različiti interesi.

Jurišić navodi da hrvatska strana u pregovorima samo govori o presudi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine.

Točno je da imamo tu presudu. U to vrijeme je bio predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Čović i nije se baš previše radilo na tome da se provede ta odluka Ustavnog suda. Kad je u pitanju Rusija oni i nemaju toliko interesa. Njima je u interesu da se očuva stanje RS-a, da se RS po mogućnosti odcijepi, odvoji, da ignorira institucije BiH. Tu je stvar tko će imati veći utjcaj u BiH, ili Rusija ili zemlje Zapadne Europe, ali ako mi težimo, bar deklarativno, prema euroatlanskim integracijama, prije svega prema EU, naravno i NATO-u, neki da NATO-u, neki ne, a onda imamo jedan čvrsti savez između SNSD-a i HDZ-a BiH. Ovi neće ni da čuju za NATO, a ovi bi navodno u NATO. Sve je to upitno. Ovdje ima dosta nejasnoća, dosta neiskrenosti u pristupu oko izmjena Izbornog zakona.

Rusija će reći, kao što je Dodik rekao, da Hrvatima treba osigurati da mogu sami izabrati člana Predsjedništva, odnosno da im treba teritorij unutar Federacije BiH. Da je on rekao da im treba teritorij unutar BiH, ja bih se složio. Ja bih sutra potpisao da gospodin Dodik se odrekne u korist Hrvata općina koje su bile većinski hrvatske prije rata. To mi ne dirajte. To smo mi okupirali, protjerali Hrvate i Bošnjake, to je sada naše, a vi Hrvati, eto vas tamo sa Bošnjacima pa vi tražite tamo svoj entitet. To je njemu lako reći. Današnji HNS i HDZ BiH, ako vi kažete da ste konstitutivan narod, i niti jednom riječju bilo kome ne predočite da nemate problema u RS-u, nego samo u FBiH, onda je to licemjerstvo za mene. ako govorimo o konstitutivnosti, onda moramo govoriti o konstitutivnosti na prostoru cijele BiH ili da govorimo o konstitutivnosti na području FBiH. Tamo smo “konstitutivni”. I tamo nam ne smeta da su nam u Vladi tri ministra Hrvata po nalogu Dodika, tamo nam ne smeta da su u Vijeću naroda u Klubu Hrvata Dodikovi Hrvati. I o tome ni riječi ni Milanović ni Plenković ni Grlić Radman koji je previše tu, pa i ti iz Rusije. Za razliku od Federacije gdje kaže mi moramo imati ta i ta prava.

Jurišić kaže da Čovića i Dodika vežu možda nekakvi poslovi, možda rad za nekakve službe.

U svakom slučaju, to je velika greška. Moraš biti dobar i surađivati s onima s kojima živiš u neposrednoj sredini. Znači mi ne možemo riješiti, kao Hrvati, to pitanje Doma naroda, pitanje Predsjedništva, bez tijesne suradnje i dogovora sa Bošnjacima. Ne možemo. Džabe Milanović, džabe Vučić, džabe Erdogan, džabe svi – ne možemo dok ne sjednemo i ljudski, džentlmenski se ne dogovorimo sa predstavnicima Bošnjaka, smatra on.

Ističe da sudbina BiH neće ovisiti o izmjenama Izbornog zakona.

Ima li Republike Srpske bez Hrvata? Vidite da ima. Dodik će naravno zadržati 2% Hrvata, mora imati. Vidite da ima RS-a. Pa i bez Bošnjaka. Kaže neće biti BiH bez Hrvata. Ma bit će je. Sele Hrvati, sele Bošnjaci, sele Srbi. Bojim se da je neće biti bez sviju nas ako ovako nastavimo za 50 godina. U povijesti je sto godina ništa. Svi će otići jer se ne rješavaju egzistencijalna pitanja. Jedna nesigurnost vlada. Ne zbog Izbornog zakona. Nijedan Hrvat, niti Bošnjak, iz BiH nije otišao zbog Izbornog zakona.

Na pitanje zbog čega je HDZ-u i HNS-u Izborni zakon iznad svega, odgovara:

Tu je i sam Čović koji je pri kraju političke karijere i vidi priliku da bi on bio taj koji bi trebao biti izabran u Predsjedništvo, ima se namjeru kandidirati. Po zakonu koji je aktualan nije mu sigurno da će biti član Predsjedništva. Mislim da postoje te frustracije. Siguran sam da bi, kad bi bili neki drugi akteri u razgovorima, dogovorili Izborni zakon. Unutar hrvatskih političkih stranaka, HNS-a, tamo imate nekoliko predsjednika političkih stranaka koji iza sebe nemaju ama baš nikoga. Taj HNS je jednako HDZ, odnosno HDZ jednako Čović. Vidite da se na neki način promijenila i politika Vlade Hrvatske. Pustite Radmana, tu je relevantan Plenković. Plenković ima problema u Bruxsellesu, jer Bruxselles ne gleda baš blagonaklono na ovo što Dodik radi ovdje u razvaljivanju BiH, u kršenju ustavnog integriteta BiH. I još nakon sankcija SAD-a vi ste njegov saveznik u BiH.

Jurišić naglašava da je rješenje u otopljavanju odnosa između Hrvata i Bošnjaka u BiH.

S obzirom na to da govore o još sankcija, nisam siguran da ne postoji bojazan i kod Čovića da ne bi bio sankcioniran. I kod Izetbegovića. Može li ta ekipa sada otopliti te odnose i dogovoriti se, ja bih volio da može. Ili to zahtijeva i traži neke nove ljude koji su spremni na kompromise i na dogovore. Birati člana Predsjedništva na izravnim izborima pa da ga potvrdi Dom naroda, na to nitko neće pristati. Bojim se da je to postavljeno samo da se ne dogovorimo i da nastavimo dalje pomalo kalkulirati hoćemo li na izbore ili nećemo na izbore. Ne ići na izbore bi bilo pogubno.

Smatra da će izbori biti održani.

Izaći će se na izbore jer imaju Hrvati nekakva iskustva iz prošlosti, ako nisi u sustavu, gdje si. Na proteklim Općim izborima HDZ nikada više vlasti nije imao kao od 2018. I jako dobro se dogovaraju oko podjele tog kolača sa SDA. Ako ste vi u stanju blokirati formiranje federalne Vlade, ako ste u stanju blokirati izbor ustavnih sudaca, teško je pojasniti nekome da ste majorizirani, rekao je i dodao:

Posrednici SAD-a ako dođu stvarno s prijedlogom koji će se morati prihvatiti, ako to ne bude tako onda sigurno nema dogovora u ovom kratkom roku. Pa čak i ako zaprijete sankcijama. Svi se boje sankcija. 97% zastupnika u HNS-u je iz HDZ-a BiH. Moguća je čak i opcija da Čović podnese ostavku na čelo HNS-a pa da dođe netko drugi tko bi eventualno mogao ovo ispregovarati. Ne da će on odstupiti s mjesta predsjednika HDZ-a, nego kada je u pitanju HNS. Izbora će biti. HDZ može donijeti odluku da ne bude na izborima, ali će se pokajati vrlo brzo, zaključio je Jurišić za Mrežu.

(www.jabuka.tv)

54 komentara

 • Svaka čast gospodine Jurišiću na izrečenome, to je nažalost stanje našeg društva, koje vodi teški demagog i uništavatelj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini komunjara i deklarirani jugoslaven Dragan Čović i njegova partija odnosno kartel.

 • Ne razumije Zvonka suštinu problema ili mu to odgovara jer se opet nada kakvoj novoj platformi. HDZ sada može blokirati izbor vlade iz razloga jer se obranio od zadnji put neuspješnog bošnjačkog napada na Dom naroda. Ali ako ćemo stalno živjeti s tim da će jedne izbore Bošnjaci moći Hrvatima oteti 6 zastupnika a na nekim to neće uspjeti , onda imamo sistemski problem i taj problem treba trajno otkloniti

 • HDZ je stalno na platformi i sa sve optužuje za veleizdaju osim komunističkog i veleizdajničkog HDZ-a, koji je na svim razinama u koaliciji sa SDA i Dodikom i njegovom partijom druge optužuje po istom modalitetu kako je ta stranka funkcionirala od 1945 svi su državni neprijatelji zamislite osim komunističke parije HDZ-a.

  • Crkva je zapravo ta koja tu šprdačinu decenijama čini mogućom, preciznije – ideologija “hrvatske crkve” odnosno “Crkve u Hrvata”. Vrhunac te ideologije, intelektualne misli odnosno ljudske zamisli je tzv. “Stepinčeva Crkva” kako su je ideolozi nazvali, sami sebe prozvali, a sve na etno-grbači odnosno na plećima stada odnosno narodnog kolektiviteta, a to je u stvari preslik tj. kopija etno-filetističke ideološke kršćanske sekte – Svetosavlja. Otud i sav antagonizam te vlastohlepne crkveno-partijske koalicije spram starčevićastva.

    • Pa ne baš za sve ali vlastohleplje i ašikovanje s svjetovnom vlašću im je stara boljka, koja datira još iz 4. stoljeća i vremena onoga Nišlije. Post-ratni društveni rezultat prisutne te “hrvatske inačice svetosavlja” s prijelaza 20. na 21. stoljeće je devastirajući, sa iznimkom “klerikalnog utopljavanja” – uvaljivanja na RH državnu dojku putem 4 vatikanska ugovora, a što im je i to često malo, pa frču i protiv Vatikana i protiv RH.

     • Misliš da su neš’ ostali internetski portali, izuzev Blic-a, Kurir-a itd.? Hm…

      Decenija je prilično lijepa, vrlo stara, riječ, iz davnih vremena. A “riječ” je u određenom smislu i forma – “živa” je samo ako je “otvorena”. Osobno, više preferiram sadržaj, smisao riječi, kontekst u kojemu je izrečena, zatim sintaksu i estetiku, pravilne zareze, razmake, velika i mala slova.

 • Ovaj jeste politicki poltron i sve ono sto sa pozicija hrvatske pripadnosti ne bi trebao biti ali ovo je istina i ne njegova nego stajaliste mnogih medjunarodnih igraca koji odlucuju o sudbini ove komplicirane drzave

 • Moj Zvonko, kada iznosiš probleme, onda ih iznesi u cjelosti, a ne opet kao da ih je pisao netko u uredu Bakira Izetbegovića. Bakir pravi probleme u BiH jer hoće u cjelosti preuzeti FBiH i izbaciti one Hrvate koej bi eventualno bili izabrani od strane hrvatskoga biračkoga tijela, dok bi prolazili samo Hrvati koje bi birali islamisti. Pogodovati ovakvim izjavama islamistima je izdaja, a ne spomenuti stvarni problem koji ti isti islamisti žele. Ti se javljaš kao poduzna muha tzv. međunarodne zajednice i stavljaš joj se na raspolaganje kao i prije petnaestak godina skupa sa Lijanovićima koji su svi manje više presuđeni zbog gospodarskog i političkog kriminala i koji su ostali dužni milijune za neisplaćene plaće i doprinose za više od tisuću obitelji iz ŽZH. Ovim istupom se ne razlikuješ niti za milimetar od onih koje prozivaš i stavljaš se na raspolaganje islamistima koji žele imati ono što su imali od vremena kada je “Bosna šaptom pala”, a što su izgubili poslije poraza kod Beča. Kome to nije jasno, on je totalna neznalica ili zlonamjerni idiot u službi islamističke politike. Kako te ne smatram neznalicom onda težiš biti ovaj drugi kako bi pod krak svoje karijere još jednom odradio platformu na štetu naroda Hrvata, kojemu i ti pripadaš.

 • Moj Zvonko Jurišiću, kada iznosiš probleme, onda ih iznesi u cjelosti, a ne opet kao da ih je pisao netko u uredu Bakira Izetbegovića. Bakir pravi probleme u BiH jer hoće u cjelosti preuzeti FBiH i izbaciti one Hrvate koej bi eventualno bili izabrani od strane hrvatskoga biračkoga tijela, dok bi prolazili samo Hrvati koje bi birali islamisti. Pogodovati ovakvim izjavama islamistima je izdaja, a ne spomenuti stvarni problem koji ti isti islamisti žele. Ti se javljaš kao poduzna muha tzv. međunarodne zajednice i stavljaš joj se na raspolaganje kao i prije petnaestak godina skupa sa Lijanovićima koji su svi manje više presuđeni zbog gospodarskog i političkog kriminala i koji su ostali dužni milijune za neisplaćene plaće i doprinose za više od tisuću obitelji iz ŽZH. Ovim istupom se ne razlikuješ niti za milimetar od onih koje prozivaš i stavljaš se na raspolaganje islamistima koji žele imati ono što su imali od vremena kada je “Bosna šaptom pala”, a što su izgubili poslije poraza kod Beča. Kome to nije jasno, on je totalna neznalica ili zlonamjerni idiot u službi islamističke politike. Kako te ne smatram neznalicom onda težiš biti ovaj drugi kako bi pod krak svoje karijere još jednom odradio platformu na štetu naroda Hrvata, kojemu i ti pripadaš.

  • Branitelju svaka čast, dobro si rekao.
   Zvonko je obični kriminalac koji gleda osobni interes
   U narednim mjesecima borit ćemo se i ostvariti Herceg Bosnu, kad ostvarimo državu ovoga islamista ni trebalo optužiti za izdaju i javno ga objesiti!

   • Moj pravedniče ako misliš na miran način nećeš je nikad dobit a ratnim putem još gore. Niti ima tko niti se kome ratuje ni za čije interese.

 • Gleda sam emisiju i čovjek dobro govorio a što se ovdje jazavci iz elektroprivrede i sličnih “poduzeca” javljaju nešto je drugo. Zvonko je puno bolji za nas nego Čovic, Čolaci, Vidačak, Ljubic i slična komunistička gamad

 • Neka mi netko objasni kako su to ugrozeni Dragan Covic, Barisa, Borjana, Marina Pendes, Vjekoslav Bevanda, Marinko Cavara, Mijo Kresic, Toma, Bake, Marin , Boze Ljubic i njihovi podanici, poslusnici. Pa hrvatski narod je ugrozen sa ovakvim vodama koji su kroz HNS progutali opoziciju, tocnije kupili pojedince i ucutkali ih. Samo je pitanje tko ovo malo hrvata katolika sto nas ostalo vise ugnjetava , majonizira Covic i ekipa oko njega ili Bakir, Komsic i ekipa bosnjaka oko njih. Tesko je reci tko nam vece zlo cini ali je definitivno da nam obe strane prave ogromnu stetu i iselise omladinu i srednji stalez. Ovi nasi domoljubi pricaju o ugrozenosti samo pred izbore i kad sve prode ruku pod ruku sa SDA jaranima… HDZ je vise cuvao Sebiju zadnjih godina i kroz vladu Federacije vise njoj ispunjao zelje nego svim hrvatima zajedno.

 • ne branim čovu niti je dobar za nas ali prema ovom ovo je zlo od čovika on da nešto pomogne nama od tebe i lijanovića su učili kako krast od naroda aj odgovori jesili ti za svoje vlade počeo smanjivati plate i pljačkati narod a ovi nastavili iste trupine svi

 • Da Jurišić nije poletio u “platformu” ko guska u maglu izborni zakon bi davno bio riješen. HDZ je bezveze, ali ovaj lik je zadnji koji treba pričati o Hrvatskoj politici u BiH.

 • Platforma uništila Aluminij, kad su došli blagajna puna, kad su otišli sve ispraznili. Pomagali kulturno umjetnička muslimanska društva a ne hrvatska jer su dužni bili što su ih doveli na poziciju. Lijanoviću mislili da će im Hypo banka riješiti dug, prodali se Amerima za šaku jada, zamislite jere mesar sa predjednikom amerike na molitvenom doručku a sa hodžom u Zenici na večeri. Isplati li se biti izdajnik naroda. Tito je imao sve časti pokvarenog svijeta ali na kraju ga većina zove koljačem Hrvata jer je naredio najveći zločin protiv jednog malog naroda. Tako i ovaj Jurišić i slični mogu svašta napakostiti ali na kraju ćemo i njihove potomke nazivati izdajicama. Ovo sve stranci znaju zato nas ovoliko godina guše pa probaju sa mesarima, bravarima,.jer onaj koji ima čast neće protiv svog naroda pa makar kruha gladan bio. Nadam se da ćemo izdržati.

 • Lik je odvratna udbina šunjka ciljano je sa lijanovićim razvalio županiju da bi se ukinule ,sarajevski ulizica a ne smi se zaboraviti da je sa Kebom doveo horde zla da razvale Široki ,ne zaboravljamo YUrišiću

 • Dok je bio u koaliciji sa Lijanovićima , kupio dva stana u Zagrebu na trešnjevci ,od svog zemljaka Đereka ,poduzetnika iz Posušija za gotovinu vrjednosti 500 tisuća eura…
  Može li se to od plaće kakva god je zaraditi ???

 • gosp.Jurišiću hrvatski Narod je na izborima dosta puta pokazao koliko podržava tvoju politiku.
  Jurišiću ti prokazuješ one koji su se ne svojom ktivicom kasno Kastilien, a Ti Jurišiću ideš u koaliciju sa onima koji se nisu nikaa ni krstili ni krizmali, ali što je najgore nisu nikada bili na hrvatskoj strani ni u ratu ni u miru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.