Jurić: Hercegovina u prvim mjesecima bila izuzetno opterećena požarima

Sezona požara još nije počela, a činjenica je da svake godine svjedočimo vapajima vatrogasaca iz Hercegovine kako nadljudskim snagama pokušavaju obraniti, prvenstveno kuće i imovinu, od požara. Oprema još uvijek nije prilagođena uvjetima u kojima rade.

Od početka ove godine mostarski vatrogasci imali su rekordan broj izlazaka na teren.

Pojačane intervencije tek očekuju.

Prva tri mjeseca za vatrogasce bila su izuzetno opterećena požarima, tako da smo već početkom četvrtog mjeseca prešli 300 intervencija. Međutim, ostatak četvrtog evo i ovaj peti situacija se već smirila došli smo na neki prosjek što se tiče broja požara. Naravno uzrok tome su kiše koje su pale, a sušni period koji je iza nas uzrokovao je toliki broj intervencija. Sada kad nam dođu šesti i sedmi mjesec, time i požarna sezona povećat će se broj intervencija, izjavio je Petar Jurić, zapovjednik PVP Mostar.

Mostarska vatrogasna postrojba radi na cisternama starim više od 50 godina. Tek prošle godine pojačani su za tri, ali mehanizacije treba još. Nedostaje i ostale opreme potrebne za gašenje požara na otvorenom poput rukavica i kaciga.

Mi smo u jednom dugom postupku dobili ponuđača koji treba osigurati sve kako je napisano u tenderskoj dokumentaciji, nastavlja Jurić.

Vlada Federacije angažirala se oko nabavke Air traktora i helikoptera za pomoć gašenju iz zraka, ali i s ovim potezom se mnogo kasni. Koliko još nedostaje ovoj vatrogasnoj jedinici, pokazalo se i nakon potresa koji su pogodili Hercegovinu prije nekoliko tjedana. Na površinu su isplivali stari problemi koji su ukazali na potrebu nabavke autoljestvi ili kombiniranih vozila. Problemima i poteškoćama ovdje nije kraj. Nedostaje i ljudstva. Problem je što i oni koji dođu raditi, ne raspolažu nikakvim iskustvom.

Ima nešto na čemu inzistiram godinama, a to je škola za vatrogasce, mora se uraditi prekvalifikacija i definirati zakonom. Dakle, mi trebamo dobivati gotove vatrogasce, a ne da moramo gledati može li vatrogasac podnijeti sve na intervenciji, dodaje Petar Jurić za O Kanal.

Filip Majstorović od 2016. radi kao sezonski radnik. Sada već teži da postane dio Profesionalne vatrogasne postrojbe.

Sada sam dobio ugovor o djelu, godinu dana sam ovdje, za sada se ugovor produžuje pa vidjet ćemo što će biti dalje. Ovo sam odabrao i očekujem da ću ostati ovdje, kaže Majstorović.

Na intervencijama se svjedoči nevjerojatnim situacijama, a Filip kaže kako mnoge njegove kolege zaslužuju divljenje za posao koji odrade u svim navedenim teškim uvjetima.

S obzirom da je za veći broj požara uzrok ljudski faktor, vatrogasci apeliraju na građane da poštuju okoliš i prirodu, a njima olakšaju posao.

(www.jabuka.tv | Foto: PVP Mostar)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.