Jozo Leutar ubijen uz pomoć “države”, slučaju prijeti zastara

Članovi obitelji Joze Leutara, nekadašnjega zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i pripadnici Uprave policije federalnog MUP-a u subotu su u Sarajevu molitvom, polaganjem vijenaca i cvijeća te paljenjem svijeća odali počast ovom hrvatskom dužnosniku koji je ubijen u atentatu prije dvadeset godina, a počinitelji i nalogodavci ni do danas nisu otkriveni i procesuirani.

Uz spomen-ploču podignutu u sarajevskom naselju Ciglane u kojemu je Leutar živio i gdje je na njega i izvršen atentat postrojili su se pripadnici počasne postrojbe federalne policije, dok su članovi obitelji te bivši kolege polagali cvijeće i palili svijeće. Među njima je bio i sin pokojnog doministra Ivica koji je podsjetio kako već dva desetljeća traje borba da se dozna istina o ovom zločinu.

AID-ov rukopis

Istinu će biti jedino moguće doznati kada iz parapolicijskih i obavještajnih službi iščeznu oni koji su godinama prikrivali i podmetali dokaze te čak i prijetili, izmišljali. Najprije sa samim vozilom i eksplozivom koji je podmetnut pod vozilo koje je eksplodiralo u ranim jutarnjim satima.

Leutar je teško ozlijeđen 16. ožujka 1999. kada je u službenom automobilu kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a eksplodirala podmetnuta naprava. Najteži šrapnel koji mu je završio u glavi koštao ga je života. Uslijed teških ozljeda preminuo je 28. ožujka u sarajevskoj bolnici.

U Sarajevu obilježena 20. obljetnica stradanja Joze Leutara

Uz Leutara je u automobilu bio i njegov vozač Željko Ćosić koji je također ozlijeđen, ali je preživio atentat. Ćosić je na temelju lažnog iskaza zaštićenog svjedoka bio osumnjičen kao atentator na Leutara pa je bio i optužen te je u zatvoru proveo punih 30 mjeseci, a na kraju je pravomoćno oslobođen tih optužbi.

Stvarni počinitelji ubojstva Joze Leutara i dalje su nepoznati, no službe bi ih mogle vrlo lako pronaći.

Najprije treba započeti sa svjedočenjem Armana Jašarevića koji je vrlo kratko nakon ubojstva posvjedočio kako je bošnjački politički i policijski vrh odgovoran za njegovu likvidaciju. Do u potankosti je govorio o detaljima urote i pripreme ubojstva, no bošnjačke službe pod nadzorom zloglasnog MOS-a, a kasnije AID-a, i uz asistenciju odabranih policijskih, pravosudnih i medijskih trabanata, odlučile su počiniti novi zločin.

Za ubojstvo Leutara optužile su Hrvate, a na popisu onih koji nikada nisu optuženi između redova, uz ostala, stajalo je i ime tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog člana bh. Predsjedništva Ante Jelavića.

Sve to bio je sastavni dio obavještajne hobotnice kojom je upravljao SDA te je i danas održava živom i koristi po potrebi.

Lušija, Žilić…

Kako bi ovaj monstruozni plan potvrdili, izabrali su kriminalca Merima Galijatovića za tajnoga svjedoka koji je jedno vrijeme bio član i Kažnjeničke bojne.

Gačić otkrio tko je odgovoran za ubojstvo Leutara, hrvatskih policajaca, Kafadara, Križančevo selo…?

No, tijekom postupka obrana je razvalila ovoga kriminalca, kao i njegove laži te uprla prstom na Faika Lušiju, Mehmeda Žilića, koji pak nikada nisu bili ispitani. Kada je prije nekoliko godina aktualizirana istraga u SIPA-i, protiv šefa toga tima i nekoliko članova mafijaška struktura AID-a je “isposlovala” prijave i suspenziju ovih dužnosnika.

Nakon toga istraga je posve zaustavljena.

Danas prijeti nastupanje zastare jer je prošlo dvadeset godina od zločina.

(Večernji list | Zoran Krešić)5 komentara

  • Kako ce reci kad su ga oni i ubili…Iste strukture koje su i tada vladale , vladaju i danas. Ovo je sramota za drzavu, za MZ- cu, za sve ucesnike u izvrsnoj vlasti od 1999 do danas. Posebice za hrvatske politicare. Za min. Pravde, Mupa i sve druge institucije drzave. Jozo Leutar je bio posten i odgovoran covjek, borio se za postenje, pravdu za sve ljude u drzavi ne djeleci ih po nacionalnosti nego po postenju i lopovluku, kriminalu. Zato je i stradao sto je barnuo u velike igrace, velike kriminalce , politiku itd… I cemu se onda nadati kad ovaj slucaj nije rijesen i o njemu i ne zele pricati… Znaci li to da je tu srz problema. Komsicu, Dzafirovicu, Dodik daj pokrenite ovo pitanje i sva druga…

  • Naši su nama krivu,naj prije očistiti naše dvorište,pa onda pomoć susjedu.Nebudi narode naivan,vrijeme je da progledaš.Ako ne progledao nestat će nas,nije nama niko kriv ,sami pali sami se uništišmo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.