Josipović: Hrvati rješenja trebaju tražiti u Sarajevu, a ne u Zagrebu

Ivo Josipović
Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da se Hrvatska previše miješa u unutarnje odnose BiH te da bi predstavnici hrvatskog naroda u BiH rješenja trebali tražiti u Sarajevu, a ne u Zagrebu.

Naglasio je da je veoma kritičan prema tome kako aktualna hrvatska vlast vodi vanjsku politiku, pa i prema BiH.

Vi znate da sam to drugačije radio, iako smo raspravljali vrlo osjetljive stvari. Ja sam nastojao imati dobre odnose sa sva tri konstitutivna naroda i njihovim predstavnicima. Smatrao sam da svatko tko je izabran u BiH jeste moj partner. Pa tako sam i tretirao Dragana Čovića, iako smo potpuno različite političke opcije. Mislim da smo ipak napravili nešto što je bilo od koristi BiH, pa i Hrvatima u BiH. Moj je prijedlog bio da se upravo politika Hrvata koncetrira na europsku budućnost svoje zemlje, rekao je Josipović za Klix.ba.

On je naglasio kako je smatrao da njihovo rješenje nikako ne treba tražiti u Zagrebu, već u Sarajevu.

Jer Sarajevo je i hrvatsko, osim što je i bošnjačko i srpsko. Mislim da se i Hrvati i Bošnjaci i Srbi trebaju u Sarajevu boriti za svoje interese, kao glavnom gradu BiH. Odnosi danas su posljedica, ja ne bih rekao neprijateljstva vodećih hrvatskih političara prema BiH, nego drugačijeg i pogrešnog razumijevanja kako Hrvatska može pomoći BiH i Hrvatima u toj zemlji. Jasno je da taj interes postoji, ali ne tako da se zadire u nadležnost institucija u BiH, istaknuo je Josipović.

Ja Željka Komšića znam kao korektnu osobu s kojom sam surađivao.

Upitan kako gleda na problematiziranje izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, a posebno na diplomatsku ofanzivu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Bruxellesu, rekao je da to nije pitanje određene osobe.

Ja Željka Komšića znam kao korektnu osobu s kojom sam surađivao. Ovdje je riječ o važnom unutarnjem pitanju BiH, kako će urediti odnose tako da što više ljudi bude zadovoljno, da se uklone određene kontroverze. Ali opet to je nešto u što se susjedi ne bi trebali miješati. Susjedi bi na primjeren način trebali podržati dogovore i razgovore unutar BiH. Ne vidim načina niti je dobro da se izvana nameće neko rješenje. Vidjeli smo određena nastojanja predsjednice Hrvatske, ali to nije dobar način. Ja sam to jednom nazvao paradnom politikom podrške Hrvatima, podcrtao je Josipović.

Upitali smo ga za komentar na odnos HDZ-a prema ljevici u BiH i Hrvatskoj.

Kako to inače ne činim, ne bih ulazio u unutarnje odnose BiH. Duboko sam uvjeren da je EU jedina ispravna budućnost za cijelu regiju, a BiH je po povijesti, po svojim civilizacijskim dosezima, po orijentaciji dio europskog kruga. Vrlo važna je i poveznica BiH prema islamskom svijetu. Mislim da bi se sve stranke trebale dogovoriti o projektu BiH u EU. Mi smo u Hrvatskoj, koliko god su stranke bile antagonizirane, posebno SDP i HDZ, bili suglasni u vezi s europskim putem, naglasio je bivši predsjednik Hrvatske.

Upitan da li je tumačenje prošlosti najveći kamen spoticanja, rekao je da će uvijek biti razlika kod razumijevanja povijesti.

Ono što bi odgovorni političari trebali uraditi jeste naći zajednički nazivnik, minimalni. Zašto ne i taj zadatak dati neovisnim povjesničarima izvan naših zemalja. Ono što je najveći problem jeste kada se povijest instrumentalizira za dnevnu politiku. To uvijek daje loš rezultat. Otvarali smo pitanja posljednjih ratova, Drugi svjetski rat, i to nam nije bilo dovoljno pa sada otvaramo i pitanje Prvoga svjetskog rata. Za razliku od drugih država i naroda, izgleda da mi ovdje teško stavljamo točku na “i”, naveo je Josipović.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Koji idiot!Jedino dobro što je napravio za vrome svog mandata bilo je to što se zakačio s onim notornim kosovcem i političkim parazitom M.Pupavcem.
  Njegovo ispričavanje po Bosni srbima i muslimanima koji su nam iste zločine nad civilima radili-ne triba ni spominjatii
  Samo se titin bedak i jugoslavenčina bez imalo obraza i srama može ispričavati po Bosni za nešto što Hrvati nisu skrivili.
  Valjda mu je bilo žao što se Hrvati obraniše i 0d jednog i od drugog agresora i još k tome dođoše do pola Bosne..
  Šuti jado kad nemaš što pametno za reć.
  Zar nije ona budaletina i burduš Mesić sarajaevskim jalijašima svako malo cinkao Hrvate očekujući od njih zauzvrat da ga i dalje financira ona teroristička arapsko isilovska bagra.

  12
 • Idiote ti bi stavio tocku na i za zlocine koje ti je caca pocinio a u suprotnom bi osudio hrvate za zlocine koje nisu pocinili dubre udbasko.

  10
 • Pitanje za sve je tko daje prostora ovom agnostiku,komunisti čiji je otac Ante bio jedan od najvećih partizanskih zlikovaca,svojevremeno zapovjednik zatvora na Golom otoku.Njegova retorika je potpuno ista retorici onog izdajnika Mesića koji je također govorio kako Hrvati svoja prava trebaju tražiti u Sarajevu što je jedna od najgorih izdaja hrvatskog naroda.Naime i sam Kardinal Vinko Puljić zna kako Hrvati nikada neće moći ostvariti svoja prava u Sarajevu.Znaju to i razvojačeni-zaboravljeni branitelji bez ikakvih prava iz rata.Znaju to i časne sestre koje ne smiju proći mirno sarajevskim ulicama u tom sekularnom i tzv”multietničkom gradu u BiH”.Zbog ovakvih likova Hrvati iz BiH tapkaju u mjestu i svaka normalna inicijativa hrvatskog naroda u BiH i izvan nje u startu biva zasutavljena jer je cijeloj međunarodnoj zajednici alibi za zaustavljanje tih procesa ovakve izjave ovakvih izroda hrvatskog naroda.U međuvremenu se pojavi još veći idiot u BiH u liku Željka Komšića koji Hrvatima zabije zadnji čavao u lijes.Za ovakve likove ima rješenje koje hrvatski narod ima,ali je ipak najbolje rješenje prepustiti Bogu koji će konačno njemu,Mesiću,Komšiću i ostali hrvatskim Judama suditi kao i svima nama.Ipak za nas ostale je puno lakše jer se mi uvijek možemo pomoliti svome stvoritelju u kojeg neizmjerno vjerujemo u svakom trenutku do svoje smrti.No kome će se oni pomoliti kad kucne čas?

 • Sarajstanski islamisti kupuju “mišljenja uglednih poltičara” Yusipovića, sina ratnog zločinca koji je suodgovoran za genocid nad Hrvatima, i sve će napraviti da prikrije zločine svoga ćaće. Ako treba uništiti i jedan narod i jednu državu, zašto da ne, posebno ako je to dobro podmazano “parama”. Ovaj će sve napraviti samo da skreće istinu sa kolosjeka, jer biti sin počinitelja genocida je teret koji se teško, teško nosi. Tako isto i Mesić prosipa istu mantru jer je sin čovjeka koji je vadio zlatne zube zarobljenicima prije njihova smaknuća. Sada bi trebali trošiti energiju, snagu, znanje, pamet i vrijeme na ovu dvojicu nebitnih osoba. To treba ignorirati, jučer, danas i sutra.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.