Josipa Lisac: Nakon himne Milanoviću svi su me mrzili, pred Titom sam pjevala "Ave Maria" | Jabuka.tv

Josipa Lisac: Nakon himne Milanoviću svi su me mrzili, pred Titom sam pjevala “Ave Maria”

Hrvatska pjevačka diva Josipa Lisac u razgovoru za Večernji list otkrila je kako gleda na situaciju s “Lijepom našom” koju je sa Zvjezdanom Ružićem izvela na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića. Uz to, otkrila je i koju pjesmu je pjevala Titu.

Meni je prvo pitanje nakon nekih reakcija bilo “pa zašto, pa čemu?”. Čemu iščuđavanje, izrugivanje, priča da sam nešto povrijedila, zapravo me to strašno zapanjilo. Izvela sam himnu izvan uobičajenog formata jer nema smisla ponavljati što smo već čuli.

U razgovoru, kad smo to radili, pripremali, niti jednu sekundu mi u glavi nije bila misao da će to izazvati tako snažan napad. Još uvijek nisam naučila, iako sam to doživjela puno puta kroz svoj stvaralački vijek, nisam se pomirila s nekim reakcijama. Nikad nisam izazivala, bila sam iskrena, željela sam najbolje, drukčije.

Iznenadila sam se da sam vidjela takvo lice, nepotrebno i neprimjereno. Tko smo, kakvi smo, i to me strašno začudilo. Tako angažiranu mržnju već dugo nisam doživjela. Zar je to moguće? Zar ne živimo u slobodnoj zemlji? A sloboda stvaranja? Pa, nisam nikoga povrijedila. Ili ona priča, “zamalo svečano”, pa tko može reći da ovo nije bilo svečano?, kazala je Josipa.

Imam ja drukčiji odgovor. Imam osjećaj da je naša himna, kad se izvodi, svima bauk. Kao da se bojiš izvoditi himnu. Pa to je tvoja himna, ti zapravo i trebaš u svom punom, slobodnom izričaju to izvesti. Sad, hoće li se nekome svidjeti, to je druga priča. Ali, himna zapravo jako lijepo zvuči uz simfonijski orkestar i zbor, tako je najčešće i izvode, rekla je pa nastavila:

Ali ja sam solistica, ne mogu zvučati kao zbor. Moram napraviti nešto drukčije. Pa zašto se to ne može shvatiti i razumjeti? Ja sve svoje pjesme izvodim s visokim poštovanjem, nema top-liste na kojoj je neka pjesma manje važna. Isto tako i himnu, s visokom profesionalnošću i čestitošću smo se prihvatili zadatka. I Zvjezdan i ja svečano smo se odnosili prema tome. Na kraju priče, sva ta euforija je bila kontraproduktivna, napravila je fantastičan PR i reklamu.

Osvrnula se i na brojne susrete s političarima tijekom svoje karijere.

Upoznala sam mnoge, i druga Tita, nisam se nikada rukovala ili imala prisan odnos s njim, ali imala sam jedan nastup u Domu omladine 1970. i pjevala “Život moj” pa je nekome rekao u stilu “Joj, kaj ona to radi?” (smijeh).

Onda sam imala još jedan susret s njim, zapravo su to bili veliki organizirani nastupi, u Karađorđevu, i nakon toga jedan vrlo prisan susret u Kumrovcu. U jednoj maloj dvorani, nećete vjerovati, ali ja sam pjevala “Ave Mariju”. I to na zamolbu organizatora, a to je bila supruga Jakova Blaževića koja me je nazvala i rekla da bi to željeli čuti, rekla je dodajući da je upoznala i predsjednike Franju Tuđmana, Ivu Josipovića te Stjepana Mesića.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj: