Josipa Lisac dobila kaznenu prijavu zbog izvedbe Lijepe naše

Na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu danas je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske.

Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način.

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja.

Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela, obrazložio je Županović.

Predložio je tužiteljstvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

Županović kaže da je diplomirani pravnik i da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac.

To je moj osobni stav. Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića.

Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat, kazao je Županović, prenosi Dalmatinski portal.

Ne očekuje da će se išta konkretno dogoditi s prijavom.

To bi išlo na nekakvo vještačenje kod glazbenih kritičara, a vrana vrani ne kopa oči, ne vjerujem da bi se itko usudio nešto reći protiv nje, zaključio je Županović.

Članak 349. Kaznenog zakona navodi da će se onaj tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Himna Josipe Lisac na inauguraciji izazvala oštre komentare

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Ni meni se ne sviđa kako je pjevala Josip Lisac.. Kako nije podigao kaznene prijave protiv tajkuna koji su ogulili hr privredu kada tako voli hrvatsku ? Još pogotovo jer poznaje zakone .. Licemjer..

 • DRAGI BOSKO: JOS DIGNI PRIJAVI PROTIV ONOG KRMKA OBERSNELA I ONE KRAVE SUICE, JERBO NI TAMO U RIJEKI NIJE OTPIVANA KAKO BOG ZAPOVIDA, IMAS VECERU OD MENE!

 • Leo Marić papčino šupčino što tuđe roditelje diraš? Jeli ti to tvoja vjera papčino ? ZOKI PRESJEDNIK sa karakterom bez licemjernih obećanja. I čokolinde velike prijateljice od tajkuna, bjegunaca od pravosuđa itd ljudi sumnjiva morala..

  • Jasno je receno da je bila proba par puta Dakle Milanović je ovo ruglo doveo i namjerno himnu oskvrnuo.On je znao da Lisac himnu ovakvo izrugljivo pjeva i dopustio..Jer je sve vidio na probama.Njemu treba kaznena prijava.

 • Od srama se nije mogla gledati ni ona ni njena izvedba .
  Himna je himna i nitko je ne treba prerađivati i praviti cirkus od himne države Hrvatske.

 • Moje mišljenje je da g.Lisac,uopće nije pjevačica koja zna izvoditi himnu ,i g.Milanović i svi ostali znali su za to..bila je generalna proba i to da su kao svi bili zatečeni ne stoji.Njen stil je nešto sasvim drugo i nije se trebala petljati tamo gdje joj nije mjesto.

  • Ti iznad: Bile su dvije Plenkovićeve usrane kvočke. Nina Keržinek Obuljen i Dubravka Šujica u Rijeci, gdje su se tamošnji “umjetnici” još gore izrugivali s hrvatskom himnom i operom Nikola Šubić Zrinjski. Nisu onom stvari mrdnule, ali jesu hvalile navodno “umjetničko izražavanje”.

 • Kad to podnese odvjetnik koji iza sebe ima toliko prijava ,i kojem društvo čine Mamić i slični dokazani lopovi.Što kao veliki domoljub i hrvatina nisi podnio prijavu protiv onih koji drže ruku na srcu za vrijeme himne,a sve su pokrali iz te države.Meni je bezvezan način izvođenja himne taj,al to je nebitno i nije nikome šteta načinjena materijalna.Al je od onih koji najviše drže ruku na srcu za vrijeme himne ,pa što protiv njih nisi podnio?Ti su krivi za toliki lopovluk,iseljavanje,lošu privatizaciju,što se sve prodalo strancima.A kako je netko pjevao himnu je totalo sporedno u državi teškog lopovluka i korupcije koja svaki dan izvire na površinu.

 • Ono izvodjenje je izrugivanje himne i smijanje cijelom hrvatskom puku,a vi mozete pisati sto hocete!Svaki normalan covjek bi se zapitao je li ona bila pijana?Djelovala je kao dama iz bordela.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.