Još stotinjak radnika Aluminija ostalo bez posla

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je predstavnike vlasti u BiH, političke dužnosnike, te vodeće dužnosnike Republike Hrvatske da poduzmu korake za spas ove kompanije.

Sindikat navodi kako se u BiH ništa konkretno ne radi na ponovnom početku rada Aluminija puna četiri mjeseca nakon gašenja njegovih pogona, a dosta toga je obećano. Aluminiju je zbog dugova od preko 400 milijuna KM isključena je struja 10. srpnja ove godine. Kompanija je u idućim mjeecima izgubila preko 500 radnika, prenosi N1.

Stotinjak radnika u krugu mostarskog Aluminija. S jučerašnjim danom, njihov posao je završen. Za nastavak rada, potrebne su investicije.

Od 900 radnika, 380 ih je ostalo zaposleno nakon gašenja tvornice 10. srpnja. Naplatili su umanjene naknade, pripremajući tvornicu za potencijalnog investitora, dok su članovi Nadzornog odbora, dobili pune nadoknade, a da pritom ništa nisu uradili. Zakazali su, tvrde, svi, od vlasnika, preko vladajućih struktura, do istražnih tijela.

U sindikatu nisu imali informacije o sastanku rukovodstva kombinata s predsjednikom HDZ-a. Informaciju je potvrdio sam Čović kazavši kako interesa investitora ima, ali da konkretne odgovore očekuje idućeg tjedna.

Podsjetimo da je Vlada Federacije BiH, koja je suvlasnik 44 posto udjela, iskazala nedavno uslovnu spremnost za nasatavk pregovora sa izraelsko-kineskom grupacijom, na čiju je ponudu iznijela više prigovora; od mirovanje duga. Fiksne cijene električne energije od 40 eura do 10 godina, do oslobađanju od svih troškova u vezi sa Elektroprijenosom i garancijama za rad termolektrane.

Odgovor na prigovore još nije stigao. U međuvremenu sve se češće spominje i stečaj kao jedan od opcija, što bi smatraju radnici, sudbinu Aluminija zapečatilo.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Dosadni ste vise rekli ste vec da je s aluminijem zavrseno ugaseno 900 radnika dobilo otkaz sad pisete da njih 380 nije nikad dobilo otkaz ma mrs vise ne serite

 • Firma se ugasila, 900 radnika ostalo ili Ce ostati bez posla a LOVRIC i njemu slicni prave kuce “posteno” zaradjenim novcem kakvih se ne bi postidjeli ni vlasnici najvećih svjetskih kompanija. Lp

 • Trenutno ne postoji model tržišnog opstanka Aluminija, zato se sad isti neće ni otvarati. Ovo zadnjih mjeseci je sve bila jedna velika predstava za radnike i neupučenu javnost. Da se firma sad i otvori, ne može raditi pozitivno, a kamo li da vraća dugove. I kakvog to smisla ima. Bih izvozi struju po 40 eura, smiješno.. Aluminij se nikada ne bi zatvorio da mu je struja bila 40 eura po MWh. Sada više nema smisla ni blok 7, jer je pala potrošnja gađenjem Aluminija. Da je BiH država sve bi se to rješilo u trenutku, ali ovdje postoje tolike silnice, i svaka vuče sebi.
  Ugasiše ga pizde

  • Da je takva cijena dug bi bio nešto manji.
   Ok,ali šta im vrijedi kad nisu plaćali struje ni 5% ?!
   Od tih 40 eura
   oni nisu plaćali ni 5 eura!
   Ovakve dugove imaju najmanje još od 2013. pa kako to da su opstali toliko ako nisu plaćali

   • Aluminij je godišnje trošio od 1.7 do 2 GWh struje. Plaćao je struju okon130-180 miliona godišnje. Dakle u zadnjih 10 godina na kupio je dug od 270 miliona KM za struju. Dakle oko 17%., ostala 83% je platio. U 10 godina je potrošio oko 1700 miliona KM struje, a platio samo 1430 miliona KM struje. Samo zadnjih 6 mjeseci nije plaćao ništa jer je imao 60 dana plus 60 poćek i još zakonski rok, pa su to u dogovoru pronevjerili.
    Da sm ja direktor radio bi debelo pozitivno sa 40 eura MWh, ali ne bi mogao počet vraćati dugove tri do četiri godine. Sve je to stvar dogovora, da se u BiH mogu dogovoriti da 2 GWh prodaju Aluminiju za istu prosječnu cijena kao što izvoze. Ali nažalost, ovo je BiH. Stečaj tri do četiri kruga, onda rezanje.
    Ugasi ga ti Dragane

 • Ako se Sport nemože sam financirat,prodati hitno,ako alminij propade zašto ne i klub,ko će više davat,nema od čega,bolje namiriti sirotinju za Božić!!!

 • Hvala drugu Dobročinitelju, Bože sveti pokloni se Njemu, Dobročinitelju, koji je stvorio hdz i sve Dobročiniteljeve blažene vjerne uhljebe.

  • Da hvala,da nije njega ugasili bi ga još davno. Firma nije vraćala dugove ima 7-8 godina. Da neka obična firma nije tako vraćala ne bi ni pola godine izdržali.
   Sirovina pojeftinila a struju nisu plaćali ni da je najjeftinija na svijetu.

   • Da, od 2013 Aluminij je držala otvorenim, ova ili ona politika. Jednostavno svaka nova politika je smatrala da su prošli krali, oni ko neće pa će Aluminij raditi pozitivno. Uglavnom svi jesu krali, ali Aluminiju je presudio prvenstveno tržište. Međutim BiH izvozi 4 GWh struje po prosjeku od 41 EUR MWh, i to je sramota da se nije našao način da Aluminij dobije takvu cijenu struje, nula bodova za nesposobnu politiku koja se nije uspjela dogovoriti.
    Ugasiše ga pizde

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.