Još malo i ukida se roaming na Zapadnom Balkanu – Jabuka.tv

Još malo i ukida se roaming na Zapadnom Balkanu

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draško Milinović izjavio je da od 1. srpnja korisnici u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama neće plaćati dodatne naknade prilikom putovanja unutar regije Zapadnog Balkana, odnosno koristit će roaming usluge po domaćim cijenama.

Promet koji se ostvari unutar regije Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) bit će naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto koristi li mobilni telefon dok putuje unutar regije Zapadnog Balkana ili u BiH, pojasnio je Milinović, Srna.

Generalni direktor RAK-a podsjetio je da je Predsjedništvo BiH u ožujku 2019. godine, na prijedlog Vijeća ministara, razmotrilo i odobrilo Prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, kojim je predviđeno da će do 1. srpnja 2021. godine maksimalna maloprodajna cijena naknada za roaming u regiji Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija) biti dovedena na razinu cijena koje odgovaraju pravilima u roamingu kao u domaćem prometu.

Nakon toga, Agencija je pokrenula proceduru donošenja Pravila o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulirane maloprodajne usluge roaminga, sapratećom Odlukom o cijenama usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji, pojasnio je Milinović.

Prema njegovim riječima, Agencija je u nacrt Pravila unijela i odredbe kojima se omogućava sprječavanje zloupotrebe i kojima je definirano primjereno korištenje, transparentnost i kontrola politike primjerenog korištenja na isti način kako je definirano u EU, kao i obaveze operatora u vezi s ponudom alternativnih tarifa, način obavještavanja korisnika, i obaveze zaštite korisnika od prekomjerne potrošnje.

Generalni direktor RAK-a ističe da će primjenom nove politike roaminga u regiji Zapadnog Balkana praktično u potpunosti biti primijenjena Uredba Komisije EU iz 2016. godine, kojom se osigurava politika pravilne upotrebe usluga roaminga u članicama Unije, kao i da će primjenom europskog principa ‘raominga kao kod kuće’ biti značajno olakšana komunikacija i poslovanje sa zemljama u regiji.

Milinović je naglasio da su predstavnici Europske unije, RCC i predstavnici Zapadnog Balkana već započeli aktivnosti na realizaciji mape puta za smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.