Još dvije osobe u BiH nose koronavirus – Jabuka.tv

Još dvije osobe u BiH nose koronavirus

Još dvije osobe u BiH nose koronavirus, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva RS. Ovime se ukupni broj zaraženih novih virusom koji je do sada ubio više od 4.900 osoba širom svijeta popeo na 13.

Kako je rečeno, riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi iz Banje Luke, koji su ujedno i bliski kontakti sa jučer potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge koji su nedavno bili u Sloveniji, javlja Klix.ba.

Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a liječnici Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka će pratiti njihovo zdravstveno stanje, kažu iz Ministarstva.

Koronavirus je u Bosnu i Hercegovinu, makar zvanično, došao 5. ožujka kada je u Banjoj Luci potvrđeno prisustvo patogena kod dvije osobe koje su ranije boravile u Italiji, inače europskom hotspotu koronavirusa.

Sa 11. ožujkom u Bosni i Hercegovini zabilježeno je sedam slučajeva, dok je 12. ožujka popodne broj zaraženih skočio na 11 s obzirom da su u Banjoj Luci registrirana četiri nova slučaja.

Bila je riječ o dva para koji su prije povratka u Banju Luku boravili u Austriji, odnosno Sloveniji gdje su se vjerovatno i zarazili.

Reagujući na pojavi koronavirusa u BiH, entitetske i županijske vlasti počele su uvoditi mjere u skladu sa situacijom. Tako je Republika Srpska prva zatvorila vrata obrazovnih ustanova, a za njom je uslijedila naredba u Federaciji BiH prema županijama.

Kantoni su, kako to inače funkcionira, potom samostalno donosili odluke o zatvaranju obrazovnih ustanova. Grad Banja Luka je 12. ožujka naredila zatvaranje vrtića i fitnes centara te skraćivanje radnog vremena za tržne centre, prodavnice i kafiće. Sličnu odluku o vrtićima donijela je i Federacija BiH istoga dana.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.