Još 20 dana do zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH

BiH se nalazi na 11. mjestu u svijetu s najvećim postotkom pušača, podaci su World Population Reviewa.

Prema podacima sa spomenute stranice, ukupna stopa pušenja u BiH iznosi 38,3 posto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 posto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 posto. Lošija od nas, barem kad je riječ o regiji, je Srbija koja se našla na sedmom mjestu.

Popis od deset zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvaća Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mjanmar, Čile, Libanon, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku.

Službeni podaci u BiH govore da u zemlji čak 44,1 posto odraslog stanovništva čine pušači, od čega 56,3 posto muškarci, 31,6 posto žene, a među vodećim smo zemljama koje bilježe i najviši postotak konzumiranja duhanskih proizvoda među mladima. U Bosni i Hercegovini duhanske proizvode koristi gotovo milijun ljudi. Stope pušenja su se smanjile diljem svijeta zbog povećane edukacije o učincima duhana i kampanja protiv pušenja te zbog zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

I zemlje u regiji imaju velik broj stanovnika koji svakodnevno konzumiraju duhan. Veliki broj tih zemalja već je uveo različite zabrane kada su u pitanju konzumenti cigareta i duhanskih prerađevina kroz razne zakone i pravilnike. Pušači u BiH još uvijek mogu pušiti u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima. No, za 20 dana to se mijenja.

Naime, 20 dana dijeli nas od zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog prometa, na radnom mjestu, ali i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe u FBiH.

Od 20. svibnja trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH, koji je u Parlamentu FBiH usvojen prošle godine.

Spomenuti zakon definira da su provođenje zabrane pušenja obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Nadalje, u prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor.

Stupanjem na snagu zakona pušenje će biti dopušteno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Također, prema odredbama navedenog zakona, pušenje je dopušteno u zračnim lukama, i to u posebnom prostoru za pušenje.

Pušenje je dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju, navodi se u zakonu.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.