Joca Amsterdam oslobođen optužbi za ubojstvo Ive Pukanića

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, koji je pravomoćno oslobođen optužbi da je organizirao ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, ima pravo tražiti od države odštetu zbog neosnovanog pritvora u kojem je proveo tri godine i osam mjeseci.

Prema zakonu ne može se uračunavati vrijeme provedeno u pritvoru u jednom kaznenom postupku u kaznu zatvora koja je izrečena za drugo kazneno djelo, kao što je to slučaj s Jocićem koji je osuđen na 15 godna zatvora zbog poticanja na ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. godine i nalazi se na izdržavanju kazne.

Jocić je bio uhićen 28. travnja 2009. godine zbog sumnje da je organizirao ubojstvo Pukanića i u pritvoru je bio do 28. prosinca 2012. godne kada mu je pritvor ukinut.

Tada je iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu prebačen u požarevački zatvor na izdržavanje kazne zbog Marjanovića na koju je u međuvremenu bio pravomoćno osuđen.

On je zbog tog slučaja bio izručen Srbiji 2006. godine iz Nizozemske i u itvoru je proveo dva mjeseca nakon čega je uz jamstvo od 300.000 eura pušten da se brani sa slobode.

Općom amnestijom koju je dala država, studenoga 2013. godine Jociću je pravomoćna kazna od 15 godina zatvora po sili zakona umanjena za jednu četvrtinu, tako da je praktično kažnjen na nešto više od 11 godina zatvora.

Srbijanski kazneni zakon ne poznaje uračunavanje neosnovanog pritvora u pravomoćnu kaznu zatvora za drugo kazneno djelo, mada hipotetički okrivljenik ima pravo da to traži od suda.

Ukoliko mu sud to ne odobri, država će Jociću morati platiti višemilijunsku odštetu za tri godine i osam mjeseci neosnovanog boravka u pritvoru.

Apelacijski sud Beogradu pravomoćno je oslobodio Jocića, jer tužiteljstvo za organizirani kriminal nije dokazalo da je organizirao ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. listopada 2008. godine kada je nastradao i Pukanićev suradnik Niko Franić.

Kako prenose srbijanski mediji, presuda u odnosu na Milenka Kuzmanovića koji se tereti za pomaganje je ukinuta i vraćena Specijalnom sudu na ponovno suđenje, prenijeli su srbijanski mediji.

U obrazloženju presude navodi se kako je prvostupanjski sud donio pravilan zaključak da tužitelj sudu nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je Jocić u prvoj polovini 2008. godine na teritoriji Republike Srbije organizirao kriminalnu grupu.

Nema dokaza ni da su pripadnici postali Milovanović i Kuzmanović, kao i zagrepčani Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, i tako organizirani izvršili ubojstvo Pukanića.

(Bljesak.info)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.