JMBG: Banke najčešće krše zaštitu osobnih podataka

Osobna iskaznica BiH

Jedinstveni matični broj građana i kopije osobnih dokumenata, prije svega osobnih iskaznica, najviše se zloupotrebljavaju od svih osobnih podataka u BiH.

Podaci su to Agencije za zaštitu osobnih podataka koje su predstavili povodom 28. siječnja, europskoga Dana zaštite osobnih podataka, piše N1.

Agencija je u prošloj godini zaprimila 96 prigovora građana na zloupotrebu osobnih podataka, a izdala je 15 prekršajnih naloga, više nego prethodnih godina. Zaprijećena kazna za zloupotrebu osobnih podataka kreće se od 100 do 100.000 KM, a u prošloj godini izdana je najveća kazna u iznosu od 10.000 KM.

Najviše prekršajnih naloga izdano je bankama, zato što građanima prilikom plaćanja računa traže matični broj. Zabilježeni su i slučajevi zloupotrebe osobnih podataka gdje su škole stranih jezika potpuno neosnovano i bespotrebno od klijenata tražile matični broj i kopiju osobnih iskaznica, a isto se događalo čak i prilikom kupovine karata za nogometne utakmice.

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka ističu da nisu zadovoljni ni formalnim niti činjeničnim stanjem u ovoj oblasti. Ističu i poteškoće s kojima se suočavaju u radu, prije svega manjkom zaposlenih.

Najbolje to ilustrira podatak da u Odsjeku za prigovore u Agenciji nema niti jedne zasposlene osobe. Prema riječima Ante Borasa, zamjenika direktora Agencije, za dvije godine u ovoj Agenciji nije zaposlena nijedna osoba, a nekoliko osoba je napustilo Agenciju.

Boras kaže da je 45 radnika predviđeno za rad u agenciji Agenciji, a trenutno je zaposleno samo 25 radnika.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.