Jesu li političari u BiH imuni na istrage?

Jesu li  političari u BiH imuni na istrage, pitaju se i javnost i stručnjaci, te ističu da se teško i sjetiti skorašnjih predmeta visoke korupcije na čijem su udaru bile “krupne ribe”.

Dok nositelji pravosudnih funkcija tvrde da se na ovakvim predmetima radi, analitičari ocjenjuju da pravosuđe u ovom segmentu ima loše rezultate.

Radislav Jovičić, stručnjak za sigurnost, pita se je li pitanju toliki politički utjecaj na pravosuđe da ono jednostavno bježi od procesuiranja visoke korupcije.

Korupcija je štetna, bila ona visoka ili niska, ali naravno da ova na višoj razini mnogo više šteti društvu, ona izjeda društvo. To samo govori o lošem radu pravosuđa i drastičnom utjecaju politike na pravosudne institucije u BiH i sigurno ne dovodi do ekonomskog prosperiteta BiH, Srpske, entiteta, županija, bilo gdje, rekao je Jovičić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, i kada postoji predmet koji se odnosi na neku zvučnu osobu, u pitanju je predmet za neka mnogo manja kaznena djela nego što se u javnosti priča, spekulira

Treba, naravno, biti oprezan. Priče sve treba dokazivati, ali nemoguće je da u BiH ne postoje visokorangirani političari koji se nalaze u korupciji, naglasio je Jovičić, koji je i bivši ministar unutarnjih poslova BiH.

Politikolog Velizar Antić ističe da živimo u partokratskom društvu gdje je sva moć pomjerena iz institucija u političke stranke.

Političke stranke su ‘zarobile’ društvo i ušle u sve pore društva. One su te koje se pitaju za zaposlenje tužitelja i sudaca pa ne možemo očekivati da će suci i tužitelji koji su došli na te pozicije zahvaljujući političkim strankama raditi protiv interesa visokih službenika tih stranaka, rekao je Antić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, “ukoliko bi se i našao neki pošteni i nezavisni sudac koji bi bio spreman da se bavi pitanjem korupcije u koje su upleteni političari, takav ne bi bio pod zaštitom države i sustava i vrlo brzo bi bio uklonjen s te pozicije”.

Iz tog razloga i oni koji bi bili spremni da se uhvate ukoštac s korupcijom političara biraju da se ne miješaju u te slučajeve ili ih odlažu u nedogled, vjerojatno čekajući vrijeme kada trenutne političke elite neće biti na vlasti i neće imati snagu koju sada imaju, poručuje Antić.

Đorđe Vujatović, novinar iz Banja Luke, ističe da je pravosuđe pod velikim političkim utjecajem, a izjave o nezavisnom pravosuđu su samo puke fraze.

Bolji primjer ne treba od nedavne izjave predsjednika RS da će bilo koji sudac koji bude donio odluku u skladu sa Ustavnim sudom biti kažnjen, a sud rasformiran i ostavljen bez budžeta. Da ne ulazimo u političku dimenziju i tematiku ove izjave, ovo je konkretno priznanje političkog utjecaja na suce, rekao je Vujatović za “Nezavisne novine”.

Dodik najavio zatvor za one koji budu provodili odluke Ustavnog suda BiH u RS

Prema njegovim riječima, jasno je i da u pravosuđu idu linijom manjeg otpora, to jeste nezamjeranja utjecajnim ljudima. Dodaje da, čak i kada se pokrene neki slučaj, on zbog nestručnog rada ili tzv. nedostatka dokaza završi oslobađajućom odlukom.

Drugo važno pitanje je to želi li se nešto što je korumpirano baviti korupcijom. Nije generalizacija, ali jeste podsjećanje da svi dosadašnji glavni tužitelji Tužilaštva BiH nisu završili mandate, već su štoviše procesuirani zbog zloupotreba službenog položaja. Kroz nekoliko slučajeva vidimo i korupciju unutar drugih pravosudnih institucija, slučajeve nepotizma, prijave za nesavjestan rad… Pritužbe na rad pojedinih sudaca i tužitelja stare su više od desetljeća, a procesuirani su tek u zadnjih godinu ili dvije, tvrdi Vujatović.

Dakle, kako dodaje, s takvim strukturama unutar pravosuđa ne možemo pričati o temeljnoj borbi protiv korupcije, nego samo o deklarativnim frazama i popunama statističkih obrazaca u godišnjim izvještajima.

Samim tim, nema i neće biti ni procesuiranja visoke korupcije, poručuje Vujatović.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) BiH, tužilaštva su u 2022. godini zaprimila čak 21.205 predmeta, od čega tek 40 koji se odnose na korupciju visoke razine.

Podignuto je 17 optužnica za korupciju visoke razine, što je znatno više od broja optužnica podignutih u prethodnoj godini, naveli su iz VSTS BiH.

Od BiH su u korupciji gore samo dvije države Europe

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Jesu , zaštićeni . BiH je jedina država na svijetu u kojoj su političari i štićene osobe imali prednost ispred hitnog bolničkog vozila u prometu.

  • Imuni su oni na istrage, ali im smeta kad ih uhvate….jer moraju podmićivati suce da ih ne kazne. I – dobro se snalaze!

  • Svi (bez iznimke) što imaju ikakve veze s politikom i političkim strankama su tu samo radi osobne koristi. Svi koji se motaju oko sjedišta stranaka su tu samo da bi ukrali koju marku, zaposlili nekoga iz kuće i sredili štogod. Ti ljudi su lažljivci, ljige i prevaranti. Pošten i moralan čovjek tu nema šta tražiti ni raditi – ako ima još ijedan u Š.Brijegu da je ostao.

  • Ovi nasi iz Opcine su imuni 100%,,niko nista,mito ,korupcija nepotizam ,bahatos,,zapošljavanje,svi
    10 Bozi zapovida pogazili, ali BOG je velik

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.