Jesu li pljesnive namirnice opasne za zdravlje ili se mogu jesti?

Plijesan se često pojavljuje na hrani kao što su sir i povrće, a nekada se pojavljuje i u džemu i sličnim namirnicama. Ipak, postavlja se pitanje je li takva hrana i dalje jestiva.

Neki ljudi nikada ne bi mogli jesti hranu za koju se “uhvatila” plijesan. Bez obzira na to što plijesan ne mora biti opasna i što se dio plijesni s hrane može maknuti. Evo što stručnjaci kažu o ovoj situaciji, piše Večernji.hr.

Britanska agencija imena The Food Standards Agency preporučuje da se takva hrana, na kojoj se počela pojavljivati plijesan, ne konzumira, posebice ako je dajete djeci, starijim osobama, trudnicama i osobama narušenog zdravlja i oslabljenog imuniteta.

Ipak, nije svaka plijesan ista i ako se s namirnice jednostavno može ukloniti pljesnivi dio ostatak se može konzumirati bez imalo straha. No kod namirnica kao što je džem ili sličnih mekanih namirnica teško je znati je li plijesan u potpunosti uklonjena pa ih je bolje i ne jesti. Neke vrste plijesni opasnije su od drugih. Radi se o plijesni crne, narančaste, žute ili zelene boje. Bijela plijesan ili ona svijetlo plave boje je manje opasna.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.