Jeste već isprobali Sokratov test za ogovaranje?

Ogovaranje je omiljena razbibriga mnogim ljudima. Često i ne razmišljajući tako kažemo stvari koje nekom mogu ozbiljno naštetiti ili ga povrijediti. Koliko ste puta samo čuli neku “nevjerovatnu” priču i prosljedili je, a niste bili sigurni u istinitost riječi? Ili ste i sami bili žrtva nepravednog ogovaranja i to vam je naštetilo, bilo privatno ili u poslu. Sa ogovaranjem stoga uvijek treba biti oprezan. Kako se sami ne bi našli u nezgodnoj situaciji, pročitajte ovu prispodobu koja se pripisuje slavnom grčkom filozofu Sokratu, a može vam pomoći da odlučite je li neka “vijest” vrijedna prosljeđivanja…

Jednog dana, jedan poznanik je došao do Sokrata i rekao: “Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?” “Stani malo”, odgovorio je Sokrat.
“Prije nego što mi kažeš to što želiš, to mora proći jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje”.
“Trostruki filter?”
“Tako je”, Sokrat je nastavio.
“Prije nego razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bilo bi dobro da na trenutak filtriraš ono što ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Jesi li apsolutno siguran da je ono što mi želiš reći istina?”.
“Ne”, čovjek je rekao: “Zapravo sam tek čuo o tome i…”.
“U redu”, rekao je Sokrat. “Dakle, ne znaš je li to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter Dobrote. Da li je to što si mi htio reći kažeš o mom prijatelju nešto dobro?”
“Ne, naprotiv”.
“Dakle”, Sokrat je nastavio: “Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: filter korisnosti. Hoće li to što mi želiš reći o mom prijatelju biti korisno za mene?”.
“Ne, ne baš”.
“Pa”, zaključio je Sokrat, “ako to što mi želiš reći nije ni istinito, ni dobro ni korisno, zašto bih onda to ja uopće želio čuti?”.

Sljedeći put kad krenete ogovarati nekoga, sjetite se se ovih Sokratovih riječi i “filtritrajte”.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Niste priču do kraja ispričali…ovaj paydo je čuo da mu frendowu gospođu neko namiruje sa strane…ali eto to očito nije bilo moguće 100% provjeriti,nije bilo dobro niti korisno za frenda pa je nastavio život u blaženom neznanju…

  • obojica ste promašili jer u vicu nije bilo filtera korisnosti, čitajte po redu… kako mu nije korisna info da mu neko “šeta” ženu…

Komentiraj: