Jeste li znali? Vrane imaju inteligenciju kao i dijete od 7 godina

Znanstvenici već dulje znaju da su vrane, gavrani, svrake i čavke izuzetno inteligentne ptice. Vrane razumiju koncept analogije i vrlo jednostavno pamte slične stvari.

One su jedine ptice koje mogu napraviti i koristiti oruđe kako bi nešto dohvatile. Oruđe u prirodi koriste kada traže gusjenice kojima se hrane, za što im najčešće služe oštre peteljke lišća, a taj način traženja hrane uvršten je među 1000 čuda prirode.

Jedan od najpoznatijih primjera njihove inteligencije jest način na koji vrane razbijaju orahe – bacaju ih pod kotače automobila koji ih zatim zdrobe, i to čine kad semafor pokazuje zeleno svjetlo.

Ako u blizini nema automobila, vrane će razbiti orah tako da ga bace s visine na tlo. Kako bi ih potom sigurno pokupile, čekaju da se na semaforu upali crveno svjetlo.

Neurobiolozi ih smatraju pernatim primatima

Neurobiolozi Lena Veit i prof. Andreas Nieder sa Sveučilišta u Tübingenu otkrili su na koji način funkcioniraju mozgovi vrana koje mnogi stručnjaci nazivaju pernatim primatima.

U svojoj studiji uvježbavali su vrane da rješavaju testove pamćenja na računalu. Prvo su im prikazivali slike koje moraju zapamtiti, a zatim su im istovremeno pokazali dvije slike od kojih su vrane morale odabrati jednu – prethodno pokazanu. Iako su mijenjali pravila, vrane su se uspješno prebacivale na nova pravila i ispunjavale zahtjeve.

Ova studija je dokazala da imaju visoku razinu koncentracije i mentalne fleksibilnosti. Vrane uspješno rješavanju komplicirane testove, a mogu i memorirati i prepoznati ljude.

Vrane će zapamtiti lice čovjeka koji im je naudio

Ako im se neki čovjek zamjeri, one će to zapamtiti i prenijeti svoje iskustvo na potomke. Kada migriraju, znaju izbjeći čitavo mjesto ako je ijedna vrana tamo bila ubijena u prošlosti.

Kada jedna vrana ugine, druge se skupe i isprate je glasnim kreštanjem. Istraživanja su pokazala da se skupljaju oko mrtve vrane kako bi stekle iskustvo i pokušale ga u budućnosti izbjeći, prenosi Index.hr.

Iako spadaju u inteligentne životinje, puno ljudi ih ne voli zbog njihove crne boje i kreštanja. Postoje i mitovi koji kažu da vrane svojim kreštanjem najavljuju smrt. No mi znamo da je to samo mit i ako dobijete priliku upoznati neku pripitomljenu vranu, iskoristite je. Vjerujte nam, iznenadit ćete se što sve mogu i koliko su inteligentne.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.