Jeste li znali da je u Širokom Brijegu sniman ratni akcijski film?

Digitalni arhiv Široki Brijeg objavio je plakat filma čiji dijelovi su snimani u Borku u Širokom Brijegu.

Riječ je o ratnom akcijskom filmu ”Afganistan: posljednji ratni autobus” (Afghanistan: The last war bus) u kojem se skupina vojnika nađe zarobljena iza neprijateljskih linija u Afganistanu. Njihova jedina nada za preživljavanje je ukrcaj u posebno dizajniran autobus. Dio sekvenca filma sniman je u Širokom Brijegu na lokacijama u Borku 1988. godine.

Najduža sekvenca iz Borka nalazi se od 41 do 51 minute.

Kanjon Borka i rijeka Lištice se pojavljuju na više mjesta u filmu. Za vrijeme snimanja Veterinarska stanica Lištica je radila dežurstvo na setu zbog brojnih konja na filmu. Jedan od konja je bio ozlijeđen pa ga je tada veterinar Davor Arapović šivao zbog zadobivenih rana. Film je još sniman na lokacijama Bune, Kravica, Blagaja, Podveležja i Mostara. Premijerno je prikazan 1989. godine.

Film je režirao Frank Valenti, a glumili su: Mark Gregory, John Veron, Bobby Rhodes, Savina Geršak, Branko Đurić, Zijah Sokolović i drugi. Uz talijansku filmsku ekipu sudjelovao je i dio tehničke ekipe iz tadašnjih jugoslovenskih filmskih studija. Film je talijansko-američka koprodukcija.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.