Jeste li znali? Cigarete sadrže aceton, arsen, cijanid

Internetska stranica Smoke Free Forsyth, posvećena pomaganju ljudima Forsyth Countyja iz Sjeverne Karoline da prestanu pušiti, navodi kako cigarete sadrže više od četiri tisuće kemikalija, a velik broj sastojaka je identičan onima koji se nalaze u toksičnim odlagalištima.

Spomenuta stranica otkrila je najšokantnije sastojke u cigaretama, pa se tako među ostalim nalazi aceton odnosno odstranjivač laka za nokte, otrov za štakore, amonijak, kao sredstvo za čišćenje u kućanstvu, kanalizacijski plin metan te plin koji se nalazi u upaljačima.

Cigarete također sadržavaju arsen, koji se koristi u otrovima za štakore, butan koji se koristi za gorivo te ocat. Ugljični monoksid koji je otrovni plin, boja i kadmij koji se koristi u baterijama također se nalaze u cigaretama. Osim toga, u cigaretama se nalazi i otrov cijanid i zabranjeni insekticid DDT.

Cigarete sadrže formaldehid koji se koristi za očuvanje mrtvih životinja, zatim hidrazin odnosno raketno gorivo te kiselinu koja se inače može naći u vosku svijeća. U cigaretama je i olovo, koje može biti otrovno u velikim količinama te polonij, radioaktivni element koji izaziva karcinom.

”Jedan od problema s cigaretama je taj što imaju stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljci duhana. Ono što dodatno komplicira situaciju je činjenica da kada se te kemikalije zapale, tada nastaje drugi oblik kemikalija koje mogu imati dodatne učinke na zdravlje”, kaže doktor Luz Claudio za Medical Daily.

American Lung Association poručuje kako se za najmanje 69 kemikalija koje se nalaze u cigaretama zna da uzrokuju karcinom te da su otrovne. Organizacija navodi i kako je pušenje još uvijek vodeći uzrok prerane smrti u SAD-u te da pasivno pušenje uzrokuje oko 50 tisuća smrtnih slučajeva svake godine. 

(Tportal.hr)

Nema komentara

  • E ne znam više, šta reći, ljudi puše bez obzira na što god se nalazilo u cigaretama, zašto to njima ne smeta, i jesu li oni toga uopće svijesni!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.