Jeste li se ikad pitali kako je živjeti na -50 stupnjeva? Zimi se izlazi iz kuća samo ako baš mora

Tijekom zime u Oymyakonu dan traje samo tri sata, a temperature se spuštaju na -50 stupnjeva Celzijusa.

Mnogi tvrde da je Oymyakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Riječ je o selu koje se nalazi u istočnom dijelu Sibira, prenosi RTRS.

Najniža temperatura izmjerena je u veljači 1933. godine, a iznosila je 71,2 stupnja ispod nule. To je broj koji ćete vidjeti napisan na brojnim suvenirima u Oymyakonu.

Iako nikad više nije izmjerena ovako niska temperatura, zime su u Oymyakonu poprilično oštre pa je tako normalno da u siječnju bude 50 stupnjeva ispod nule.

Nekada je Oymyakon bilo mjesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili sobove u obližnjem termalnom izvoru koji se nikad ne zaleđuje, ali danas je ovdje dom za oko 500 stanovnika. Život u zimskim mjesecima nije lak, ali stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uvjetima.

Zemlja je trajno zaleđena tijekom cijele godine i gotovo ništa ne uspijeva pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, sobovima i konjskim mesom kao i mliječnim proizvodima. Također, u šumi skupljaju divlje bobice koje miješaju sa smrznutim mlijekom kako bi dobili oymyakonski specijalitet nalik na sladoled “kyorchekh”.

Ovdje nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se oblači slojevito, ali s mnogobrojnim komadima odjeće.

Ni činjenica da ne mogu upaliti motore automobila uopće ne iznenađuje, ni što zrakoplovi ne mogu poletjeti. Tijekom surove zime, stanovništvo izlazi iz svojih domova samo ako baš mora.

Čist zrak i domaća hrana bez industrijske prerade doprinose zdravlju Oymyakonaca, koji u prosjeku dugo žive.

Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu spavati i na otvorenom na temperaturama od -50 stupnjeva.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.