Jesenska sjetva i sadnja rukole | Jabuka.tv

Jesenska sjetva i sadnja rukole

Rukola ili rikola potječe iz Italije gdje se redovito koristi u salatama, ali i mnogim drugim jelima. Zadnjih godina postaje vrlo interesantna i kod nas, posebno hobista, tako da danas rijetko koji vrt ili okućnica nije zasijan ovom povrtnicom. Rukola raste veoma brzo i svojim nazubljenim listićima različitim salatama i prilozima daje novi okus.

Rukola spada u grupu lisnatoga povrća, s listom specifična oblika, zbog čega je Englezi i zovu rocket.
Rukola je izuzetno kvalitetno i ljekovito povrće s dosta vitamina C, mnoštvom minerala, a posebno je bogata željezom. Ima i drugih korisnih sastojaka od kojih se posebno izdvajaju vlakna.
Ipak, posebno obilježje rukoli daje njezin gorak i aromatičan ukus.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnoga okusa, bogatog vitaminima. Ima stimulativno djelovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i crijeva.

Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom i otporna je na mrazeve. Zato se može proizvoditi tijekom cijele godine. Uspijeva na gotovo svakom tlu, ali najbolje ju je uzgajati na lakim pjeskovitim i srednje teškim tlima.

Jesenska sjetva odnosna sadnja je vrlo interesantna za područje Hercegovine, zbog relativno tople jeseni koja omogućava uspješan uzgoj, ali i dobre otpornosti rukole na niske temperature.

Prilikom berbe vodimo računa da listove duljine desetak centimetara ne režemo preduboko kako bi nam ova pikantna biljka omogućila još jednu ili dvije berbe. Ali, trebamo znati da ne moramo čekati proljeće jer rukolu slobodno možemo sijati već od početka rujna na otvorenom, a u plastenicima i ostalim zatvorenim prostorima i tijekom cijele godine. Danas se uglavnom kupuju presadnice rukole koje se sade u plastenike ili na otvoreno pa se prekriju agril folijom.

Rukola je izuzetno ukusna i aromatična salata. Može se jesti sama, začinjena dresingom ili uljem, te octom, mada se u mediteranskim zemljama najčešće priprema s maslinovim uljem, octom, parmezanom ili mocarela sirom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: