Jesen sve toplija, tek idući mjesec mogao bi biti prohladan, ali suh

Do kraja mjeseca u BiH mogu se očekivati kraće nestabilnosti vremena te osjetno niže temperature u jutarnjim satima pa će u Bosni biti između -2 i 3 Celzijeva stupnja, a u Hercegovini od 3 do 8 °C, piše Večernji list.

Dnevni maksimum temperatura u Bosni neće prelaziti 13 °C, a na prostoru Hercegovine 16 °C. Od 4. do 9. studenoga prognozira se nestabilno vrijeme praćeno većim oborinama.

Jesen u BiH, prema prognostičkim materijalima Federalnoga zavoda za statistiku, trebala bi biti nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka. Sezonska prognoza pokazuje da će temperature zraka biti veće u većem dijelu studenoga, no mogući su i kratki prodori hladnijega zraka, a samim tim i veća negativna odstupanja.

Očekivane količine oborina tijekom jeseni trebale bi biti oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih. Studeni bi trebao biti prohladan i suh, a za dugoročnu zimsku prognozu još treba pričekati. Ako se ostvare prognoze pojedinih meteorologa, listopad će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina.

Nakon veljače 2012., samo je listopad u većem dijelu BiH kategoriziran kao normalan, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka. Listopadsko vrijeme inače je jako važno za prognozu zime. Zima prije svega ovisi o količini polarnoga leda kojega je sada znatno manje od prosjeka.

Sagledavši situaciju na polovima i količinu snijega, pokazatelji ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije listopada mogle biti u krivu. Zasad je već izvjesno da je hladnoća lagano počela te se u studenome treba očekivati nastavak prohladnoga vremena.

 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.