Jeftini polovni dizelaši iz Njemačke na tržištu BiH?

Ako su se neki vozači ponadali da će moći računati na jeftine polovne dizelaše iz uvoza kada je najavljeno pooštravanje eko-standarda u Njemačkoj, glavnom izvozniku automobila u BiH – od toga neće biti ništa, kažu dileri “polovnjaka”.

U poduzećima kažu da je BiH “zadnja rupa na svirali” što se toga tiče. Vozači su također skeptični.

“Ne vjerujem da hoće. Jer se kod nas od toga pravi biznis i mora netko zaraditi”, kaže jedan od anketiranih vozača.

“Mislim da će se riješiti nekvalitetnih auta koji su dostigli neke godine, pa će nama naravno prebaciti, i nama ništa drugo ne preostaje nego da to kupimo”, kaže drugi.

“Sigurno da su to starija vozila koja imaju već veliku pređenu kilometražu i godište, a opet, sve je vezano sa kupovnom moći ovog područja”, dodaje treći.

Ulaz u većinu njemačkih gradova će od sljedeće godine biti zabranjen za dizelaše koji ne ispunjavaju “Euro 6” normu, pa će većina njih završiti na tržištima Balkana, Azije i Afrike. Trgovci uvjeravaju – mi smo malo i siromašno tržište, na kojem nema kupaca za te dizelaše, tako da se cijene neće značajno mijenjati.

U Centru za motorna vozila tvrde da škart, ipak, nećemo uvoziti.

“Njemačka se definitivno rješava vozila koja više zagađuju okolinu. Ta vozila će se dobrim dijelom naći na našem tržištu. Sva vozila koja su korištena, prilikom dolaska u BiH moraju ispunjavati norme, ‘Euro 4’ standard, tako da smo sa te strane zaštićeni”, rekao je direktor Centra za motorna vozila Drago Talijan.

Posljednjih nekoliko godina, uvoz vozila u BiH je u blagom porastu. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, više od 80 posto automobila koje uvezemo svake godine već je korišteno, piše ATV.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Ma nema sanse, nije to uopce kolicina vozila koliko ljudi misle, a isto tako sigurno ih nece za bagatelu davati, tako da se tu nista nece promijeniti, bit ce izoliranih slucajeva mozda, ali u prosjeku ne. Srecom su auta ovdje jos i jeftina u odnosu na Europu, probajte uvesti i registrirati auto u HR pa usporedite s cijenom u BiH.

  • Ma molim osobu što je napisao ovaj tekst, da kaže gdje se ta jeftina auta nalaze u Njemačkoj, da mi kaže grad i adresu, pa nemoj te jadnom narodu mazat oči dosta mu više svega, što ga ložite,, !!!

    • A prci ga rodjo, zaputi se u Njemacku pa nadji nesto takvo sto si zamislio u glavi i vidijo na oglasu, pa rijesi sve dovdje, nikakav problem, ne tjera te nitko da kupujes od prekupaca….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.