Jednostavan test pokazuje jeste li alergični na sunce

Proveli ste cijeli dan na suncu i sada je vaša koža bolno crvena. No, jesu li u pitanju obične opekline ili možda alergijska reakcija? Alergija na sunce ne znači da samo mrzite vrućinu; to je fizička reakcija na koži koja uglavnom nije opasna, ali može uzrokovati bol i iritaciju.

Alergiju na sunce najčešće imaju mlade žene svijetle puti. Obično se javlja u proljeće, kada dijelovi tijela koji su zimi bili pokriveni odjednom osjete sunčeve zrake. Najkritičniji su vrat i ruke. Rani simptomi uključuju svrbež, crvenilo, upalu i osip, koji može izgledati poput crvenih točkica ili, u gorem scenariju, poput plikova, objasnila je dr. Clare Morrison za Metro.

Jednostavan test

Alergiju na sunce ponekad je teško dijagnosticirati, s obzirom na to da simptomi variraju od osobe do osobe. Netko može iskusiti nesnosan svrbež, dok je drugima koža upaljena usprkos visokom zaštitnom faktoru.

Ključ prepoznavanja alergije na sunce zamjećivanje je simptoma koji se javljaju prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Kako biste se testirali, jednostavno pokrijte jedan dio kože i pratite reakcije na suncu.

Preventivne mjere

Osim boli i iritacije, alergija na sunce može naštetiti zdravlju na druge načine. Neugodne reakcije na sunce prisiljavaju ljude da izlaze van samo kada je oblačno, što može rezultirati manjkom vitamina D. Stoga je važno da alergičari uzimaju vitamin D u obliku pilula.

Da biste spriječili pojavu alergijske rekacije na sunce, najvažnije je, logično, da ne izlazite van kada je ono najjače. Nosite prozračnu pamučnu odjeću, rashlađujte se i obvezno se tuširajte svaki dan u toploj vodi.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.