Jedini pisani trag o osnutku Glazbene škole Široki Brijeg je isječak iz novina!

Glazbena škola Široki Brijeg ove godine obilježava važan jubilej tj. 40 godina postojanja i uspješnog rada na odgoju i obrazovanju djece i mladih u glazbenoj kulturi.

U petak je u Narodnoj knjižnici i službeno počeo program obilježavanja izložbom fotografija ”40 godina rada Glazbene škole Široki Brijeg”, koju je u suradnji s djelatnicima Glazbene škole priredio akademski grafičar Vlado Kraljević.

Otvaranje izložbe izvedbama klasičnih skladatelja obogatili su učenici Glazbene škole Široki Brijeg, a pozdravne riječi uputila je ravnateljica Tonćika Kolobarić koja je ukratko predstavila samo izložbu.

Proslava 40. rođendana doživit će vrhunac u srijedu, 3. lipnja 2015. godine kada će u dvorani Zavoda Svete obitelji u Širokom Brijegu s početkom u 18.00 sati biti premijerno prikazan dokumentarni film o Glazbenoj školi Široki Brijeg ”Da Capo” redatelja Zdenka Jurilja. Nakon premijere filma, u 19.30 sati održat će se svečani koncert na kojem će nastupiti sadašnji i bivši učenici koji će izvoditi evergreene hrvatske i svjetske klasične glazbe.

Na koncertu će nastupiti Meri Cetinić, kao i Ivan Mikulić, bivši učenik ove škole.

Povijest Glazbene škole Široki Brijeg

U proteklih 40 godina, od davne 1974./1975. školske godine, kroz osnovnu glazbenu školu prošlo je preko 3.000 djece koji su uz pjevanje, solfeggio i teoriju glazbe, učili svirati jedan od instrumenata: glasovir, gitaru, violinu, flautu, trubu, saksofon, violončelo, harmoniku, orgulje, tamburice…

Najuspješniji su od školske godine 1996./1997. dobili priliku i nastaviti svoje obrazovanje u Srednjoj glazbenoj školi, koja je jedina takva u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Osim čestih priredbi i nastupa u svome gradu, učenici Glazbene škole nastupali su u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj i s ponosom pronosili ime svoga grada. Na Federalnim natjecanjima učenika glazbe redovito osvajaju visoke nagrade, kao priznanja svome upornom i vrijednom radu, za koji je potrebno puno ljubavi i odricanja.

Na natjecanjima u inozemstvu, koja su isto tako pohodili, ostvarivali su značajne rezultate. Od skromnih početaka, područnog odjeljenja mostarske glazbene škole, pa do danas, osnovne i srednje glazbene škole Široki Brijeg, kroz školu je prošlo puno poznatih i priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga iz BiH i susjednih zemalja, jer u Širokom Brijegu nije bilo dovoljno obrazovanog kadra za održavanje kvalitetne i potpune nastave. Danas se veliki broj bivših učenika vratio u svoju školu i dalje širi znanje i ljubav prema glazbi novim generacijama.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.