Jedan od najvećih redatelja slavi rođendan: Ovo su njegova remek djela

U Londonu 30. srpnja 1970. godine je rođena osoba kojoj je velik broj filmofila zahvalna, naravno zbog odličnih filmova koje ima iza sebe.

Riječ je o Christopheru Nolanu, britansko-američkom redatelju, scenaristu i producentu.

Osnovao je produkcijsku kuću Syncopy Films, ali je najpoznatiji kao redatelj nekih od najboljih filmova koje ste imali priliku pogledati. Dok se scenarijem najčešće “zamarao” u suradnji sa svojim bratom Jonathanom Nolanom.

Svoj prvi film Nolan je snimio za samo šest tisuća dolara budžeta. Snimao je samo vikendima u toku jedne godine, radeći s prijateljima koje je upoznao u sveučilišnom filmskom društvu.

U teškim uvjetima za rad je uspio napraviti odličan film koji traje samo 69 minuta, ali s kojim si je osigurao veće budžete za nadolazeće filmove.

Koliko je napredovao Nolan dovoljno govori činjenica da mu je za novi film Tenet, Warner Bros. dao 200 milijuna dolara budžeta iako nisu ni pročitali scenariji za film. Bilo im je dovoljno znati da je to Nolanov film i da zbog dosadašnjih njegovih uspjeha ne sumnjaju u to da će se isplatiti uložiti ogromna svota novca u film.

Zbog koronavirusa, film će svoju premijeru dočekati 26. kolovoza 2020. godine, osjetno kasnije nego što je prvotno planirano.

Kako bi se uvjerili u kvalitete koje posjeduje Nolan, pogledajte nekoliko njegovih remek djela, ako već niste.

The Prestige (Prestiž)

Sve počinje u Londonu na prijelazu stoljeća, gradu koji u to vrijeme ubrzano mijenja svoj izgled. U to vrijeme, kad su mađioničari idoli i zvijezde najvišeg reda, dva mlada magičara kreću na svoj put do slave.

Lakomisleni, profinjeni Robert Angier je zabavljač masa, a grubi čistunac Alfred Borden je kreativni genij kojem nedostaje samouvjerenosti da bi na sceni pokazao svoje magičarske zamisli.

Njih dvojica kreću kao prijatelji, prepuni uzajamnog divljenja, i partneri. No, kad njihov najveći trik krene sasvim po zlu, postaju doživotni neprijatelji – a svaki od njih odlučan u namjeri da nadmaši i porazi ovog drugog. Trik za trikom, predstava za predstavom, njihovo ljuto rivalstvo raste bez granica.

Inception (Početak)

Leonardo DiCaprio je Dom Cobb, muškarac koji posjeduje mogućnost manipuliranja snovima. Zahvaljujući ovoj fantastičnoj sposobnosti Cobb je postao iznimno tražen od strane moćnih korporacija koji koriste njegove jedinstvene vještine kako bi nadmudrili konkurenciju i domogli se vrijednih informacija.

Ipak, njegov najnoviji zadatak je drugačiji od bilo čega što je prije radio. Film je dobitnik 142 nagrade od kojih je potrebno istaknuti četiri nagrade Oscar i to za najbolje specijalne efekte, najbolji zvuk, najbolju montažu zvuka, najbolju kameru te pregršt drugih nagrada i nominacija.

Christopher Nolan ovaj je scenarij pisao 7 godina, a film je dobio izvanredne ocjene kritičara.

Interstellar

Brižni otac Cooper, školovani pilot i inženjer, posvetio se mirnom životu farmera na imanju na kojem živi sa svojom djecom. Kada skupina znanstvenika otkrije rupu u svemiru koja bi ljudskoj vrsti mogla omogućiti međuzvjezdano putovanje, obratit će se upravo njemu kako bi krenuo na put s kojeg možda i nema povratka.

Ulozi su visoki kao i odgovornost koju Cooper nosi na svojim leđima…

Memento

Leonard je čovjek bez dugotrajnog sjećanja, ima samo kratkotrajno. Zahvaljujući složenome sustavu podsjetnika rasutih po polaroid fotografijama, papirićima, pa čak i tetovažama na tijelu, zna da je primivši udarac u glavu u borbi sa silovateljem i ubojicom voljene žene zauvijek gurnut u sadašnjost.

Iz prošlosti do njega neprestano dopiru kratki bljeskovi lica i događaja koje ne može povezati. Sve što čini, a očito je da traži ubojicu u želji da mu se osveti, dvojbeno je i vjerojatno pogrešno. Ne postoji nijedna čvrsta točka za koju bi se uhvatio, a odustajanje od obračuna s neuhvatljivim sjenama prošlosti učinilo bi upitnim i njegovu budućnost.

Je li se pretvorio u smrtonosno oružje kojim upravljaju drugi? Ne otvara li osveta, kojom pokušava staviti točku na ono što je izgubio, novi krug zločina?

Batman trilogija:

Batman Begins (Batman: Početak)

Kada mu je bilo osam godina, Bruce Wayne je pao u jamu na imanju svojih bogatih roditelja gdje su ga napali rojevi šišmiša. Od tada ga progoni strah od šišmiša, a doživi i veliku tragediju: pljačkaš pred njim ubije njegovu majku i oca, najbogatijeg čovjeka u Gotham Cityju. Kad odraste, Bruce pokuša ubiti toga pljačkaša, ali ne uspije.

Stoga odluči upoznati svijet kriminala i kriminalce, a nevolje koje doživljava u svjetskom podzemlju dovedu ga u jedan azijski zatvor, odakle ga izbavi tajanstveni Henri Ducard, savjetujući ga da ode u snježne planine mističnom učitelju Ra’s Al Ghul.

Bruce dolazi učitelju i savladava tajne borilačkih vještina, no odbije svoju novu moć upotrijebiti za uništenje Gotham Cityja, što od njega traži Ra’s Al Ghul. Uništava učiteljev planinski zamak i bježi na obiteljsko imanje gdje mu pomaže vjerni obiteljski batler Alfred.

The Dark Knight (Vitez Tame)

Iza želje Jokera da ponizi snage dobra i zakona krije se želja za osvetom zbog trauma iz prošlosti i pritom neće birati sredstva. Bruce Wayne izabrao je drukčiji put za nošenje sa svojim traumama i kao Batman pomaže svojim sugrađanima koji njegovu pomoć, uz rijetke iznimke, ne cijene dovoljno.

Dvije izmučene duše podjednako su dojmljivo utjelovili Christian Bale, čiji Batman doista ima nešto demonsko, te Heath Ledger u svojoj posljednjoj cjelovitoj ulozi. Ledgerov Joker različit je kako od onog Jacka Nicholsona, tako i od stripovskog: humor je iščezao, šminka na licu razlivena je, a ono što je ostalo ekstrakt je zloće pravog monstruma.

The Dark Knight Rises (Vitez tame: Povratak)

Bruce Wayne je stariji, nakon osam godina izbivanja ni njegova fizička sprema nije onakva na kakvu smo navikli a negativac nikada nije bio brutalniji. No, ipak Batman izlazi iz svoje jazbine i bori se za svoj grad jer zločinci su ovoga puta oštriji no ikada… Bane i Catwoman poigrat će se s njegovim umom i iskušati sve njegove granice….

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv | K.A.)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.