Jedan od najtraženijih terorista na svijetu: Vehabijski vođa iz BiH nalazi se u Siriji?

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče kojeg je američki State Department još 2014. godine stavio na posebnu globalnu listu deset najtraženijih terorista na svijetu, i dalje se krije u Siriji, u koju je otputovao iz BiH još 2013. godine.

Iako su vojni dužnosnici Libije tvrdili da je Imamović, nakon kraha Islamske države u Siriji, s obitelji prebjegao u Tripoli, gdje se pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), novi svjedoci Tužiteljstva BiH sada tvrde drugačije.

Radi se o sirijskim ratnicima koji su krajem 2020. izručeni Bosni i Hercegovini, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine. Ove osobe imale su izravan kontakt s Imamovićem, piše Dnevni avaz.

Prema informacijama iz krugova bliskih Tužiteljstvu, svjedoci tvrde da se Imamović i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od posljednjih uporišta El-Nusra Fronta. Takve tvrdnje iznijeli su i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Avaz doznaje da se Imamović, koji je u Siriju 2013. iz Gornje Maoče odveo kompletnu obitelj, oženio još jednom bh. državljankom prije četiri godine. Radi se o bh. državljanki kojoj je suprug nastradao u borbama.

Sada se pokušava otkriti Imamovićeva točna lokacija. Pojedine informacije govore da se on krije i od Arapa, s obzirom na to da su za njim SAD raspisale veliku novčanu nagradu. Ukoliko bi bio otkriven, sirijske snage bi ga odmah predale Amerikancima.

Sumnja se da se krije na sjeveru pokrajine Idlib. Ranije se krio u gradu Azazu, koji su ruske snage krajem 2018. godine uništile u raketnim napadima.

On je u BiH vrijedio za vehabijskog vođu, a u Siriji se pridružio terorističkoj organizaciji El-Nusra Front. Smatra se prvim vehabijskim čelnikom koji je počeo proces vrbovanja bh. mladića za rat u Siriji.

Nusret Imamović je rođen 26. rujna 1971. godine u mjestu Lipovica kod Kalesije. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Tijekom rata bio je pripadnik jedinice El-Mudžahid. Nakon rata otišao je u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo te se vratio u BiH.

Živio je neko vrijeme u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište, zaključuje Avaz.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • i komunisti ne znaju tko su. oni bi samo jugoslaviju. zagovaraju je na drugaciji nacin. jer su samo za zlo inteligentni. svi partizanski sinovi. do maloga danas bahatog nekad ugrozenog Sule i sinova.

  • Ovo su nus pojave zapadnjackih gresaka povijesti. Stvorili bin ladena a on im ga zabio “sazad” a ovi imitatori jos radikalniji, srecom nisu kapacitet za velike teroristicke akcije. Da je nekome interes, njega bi se maklo ko i iranskog generala. Na globalnoj razini mi smo njima rat malih plemena. Ovako imaju vlade velikih nato sila razlog trosenja ogromnih proracunskih sredstava za oruzje a niko nece da rjesi lijek za karcinom

  • Evo su Erdoganovi borci. Zadnji put kad je Erdogan dolazio u Srajevo bio je kao u svojoj zemlji. Njegovi tjelohranitelji nisu dozvolili da ih BiH policija provjeri nego su se ponašali kao da su oni šefovi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.