Jedan Bošnjak prijavio da ima 27 djece

Dok nadležni tvrde da se popis u BiH i dalje odvija bez većih problema, toj tvrdnji ne idu u prilog informacije koje stižu iz pojedinih lokalnih zajednica, pa je tako, navodno, na području Kotor Varoša u jednoj kući popisivano i više od 20 Bošnjaka.

To je naveo izvor Nezavisnih novina blizak Popisnom povjerenstvu u Kotor Varošu, koji pritom dodaje da je u jednom mjestu zabilježen čak i slučaj da je “Bošnjak prijavio da ima 27 djece”, a navodno je na području te lokalne zajednice primjetan i povećan priljev Hrvata.

Međutim, u lokalnoj Popisnom povjerenstvu tvrde da se popis “odvija bez problema, u skladu sa Uputama za organizaciju i provođenje popisa stanovništva”.

Inače, problemi nisu mimoišli ni neke druge lokalne zajednice, pa su tako stanovnici Ulice Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži odbili dati podatke članovima Popisnog povjerenstva iz FBiH, pojašnjavajući da je njihova ulica administrativno vezana za općinu Istočna Ilidža, čiji stanari sve obveze plaćaju RS-u.

Također, kako se saznaje, Nermina Muminović, predsjednica Popisnog povjerenstva u općini Srebrenica, oduzela je jedan popunjeni popisni materijal nakon što je saznala da dvije djevojke popisivači popunjavaju liste u jednom srebreničkom restoranu.

Sejfudin Tokić, koordinator koalicije nevladinih organizacija “Bitno je biti Bošnjak”, tvrdi da, prema informacijama sa terena, najkrupniji problem u dosadašnjem tijeku popisivanja stanovništva u BiH  jest pojava da se u Prnjavoru, Mrkonjić Gradu i u nekim drugim mjestima RS-a “onemogućava da jedan član kućanstva upisuje druge članove kućanstva”.

Oglasila se i koalicija “Jednakost”, a u svom priopćenju poručuju da je nezakonito to što popisivači odnose popisne materijale u privatne stanove te da je time u potpunosti uništen kredibilitet i legitimitet, ali i sama legalnost popisnog procesa.

Istovremeno, pojedini stručnjaci smatraju da je ovaj proces mogao biti obavljen mnogo bolje.

– Kako je počeo, proces popisa stanovništva u BiH provodi se u pravom duhu daytonske Bosne i Hercegovine – traljavo, neorganizirano i proturječno, ocijenio je Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Međutim, Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, komentirajući brojne ozbiljne pritužbe na način provođenja procesa popisa stanovništva u BiH, izjavio je da je situacija ozbiljna i da sve skupa može utjecati na validnost popisa.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, izjavio je da je svaki kontrolor, odnosno javni organ koji obrađuje osobne podatke, dužan donijeti podzakonske akte, te plan zaštite osobnih podataka koji podrazumijeva organizacijsko-tehničke mjere zaštite.

Inače, stižu i informacije o popisu iz drugih država, pa je tako Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS-a u Beogradu, izjavio je da je veliko zanimanje državljana BiH u Srbiji za sudjelovanje u popisu stanovništva u BiH.

(www.jabuka.tv)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.