Je li ovo dokaz da su roboti bolji vozači od ljudi?

Iz tvrtke Waymo su se nedavno pohvalili kako su i u Los Angelesu počeli testirati svoje autonomne automobile, nakon što su se njihova vozila u kojima nema vozača već dokazala na cestama Phoenixa i San Francisca.

Googleovci (jer Waymo je dio Alphabeta kao i Google) su više puta tijekom godina govorili kako je njihov Google Driver, odnosno autonomna tehnologija koja upravlja njihovim automobilima najbolji vozač na svijetu, a tu su tvrdnju sada potvrdili s novim podacima, prenosi Zimo.hr.

Naime, iz ove su tvrtke objavili kako je broj milja koje su njihovi robotaksiji odvozili u siječnju dosegao milijun (riječ je o 1,6 milijuna kilometara) pri čemu nije zabilježena niti jedna ozljeda, odnosno smrtni slučaj. Ono što su posebno naglasili iz ove kompanije jest da, iako se njihovi robotaksiji voze po velikim američkim gradovima 24/7, nikada nisu sudjelovali u nesrećama koje su, prema podacima Nacionalnog centra za sigurnost prometa, odgovorne za čak 94 posto smrtnih slučajeva na cestama.

Ipak, neki su incidenti zabilježeni. U dva takva slučaja bilo je potrebno napraviti izvješće o prometnim nesrećama, pri čemu u oba slučaja krivica nije na Waymu, odnosno nesreće nisu skrivili robotaksiji.

U ozbiljnijoj od te dvije nesreće jedan je automobil udario Waymov taksi sa stražnje strane – vozač tog vozila, dok se približavao semaforu na kojem je bilo crveno svjetlo, surfao je mobitelom, umjesto da je pazio na cestu.

U drugom slučaju automobil se ubacivao u traku u kojoj se vozio Waymov robotaksi i naglo zakočio. Autonomni automobil udario je to vozilo, no kako se vozilo naglo ubacilo ispred robotaksija, krivnja je na njemu.

Osim ta dva slučaja, zabilježeno je još 18 manjih incidenata u kojima su sudjelovala njihova autonomna vozila, no i u tim slučajevima krivica nije na njima. Npr. u jednoj situaciji vjetar je otpuhao privremeno postavljen prometni znak koji je udario u automobil, dok je u drugom slučaju vozilo udarilo u parkirani Waymov taksi.

(www.jabuka.tv | Foto: Waymo)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.