Je li moguće izbjeći hrkanje?

Oni koji povremeno hrču, ali još više oni koji hrču svaku noć, trebali bi pokušati shvatiti što je uzrok hrkanja jer bi to mogao biti alarm za zdravstvene probleme koje ne treba podcjenjivati.

Osim istrage, koja se mora provesti uz medicinsku podršku, kako biste izbjegli hrkanje, moguće je usvojiti navike koje utječu na vaš životni stil.

Izbjegavajte spavanje na leđima

Ležeći položaj pogoduje hrkanju. Zbog toga je preporučljivo izbjegavati zaspati na leđima i preferirati druge položaje, poput bočnog.

Pojačajte tjelesnu aktivnost

Intenzivnija i stalna tjelesna aktivnost može spriječiti ili ograničiti problem hrkanja. Osim toga, trebali biste izbjegavati, odnosno ograničiti konzumaciju alkoholnih pića i pušenje, osobito prije spavanja.

Pripazite na svoju težinu

Oni koji imaju višak kilograma, trebali bi ga pokušati izgubiti. I to ne samo zato što višak kilograma može negativno utjecati na zdravlje općenito, već i zato što bi mogao potaknuti hrkanje. Salo se, naime, ne nakuplja samo na trbuhu nego i oko ždrijela, na jeziku i nepcu, pa disanje postaje zamornije.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Vrlo je važno utjecati na prehrambene navike kako biste pokušali ne hrkati. Uravnotežena i zdrava prehrana, kao i to da večernji obroci budu probavljiviji i manje obilni, mogu pomoći da se problem riješi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.