Je li mirovinski sustav u BiH pred kolapsom?

Broj umirovljenika u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogao premašiti broj radnika. Zbog malih plaća, loših uvjeta i slabe ponude na tržištu rada, država ostaje bez radnika, posebno mladih.

Ekonomisti upozoravaju da bi taj trend mogao ozbiljno ugroziti mirovinski sustav, a buduće umirovljenike ostaviti bez mirovina, javlja BHRT.

Iako je umirovljen, Vahidin Muzurović još uvijek radi. Trudi se doći do koje marke više, jer mirovina od 380 maraka nije dovoljna za život dostojan čovjeka.

Možete izračunati koliko vam treba za režije, hranu, lijekove. Nitko vam neće reći da mu je teško. A ja s prozora vidim kako umirovljenici, naranča ako ima trula, jabuka, a neće… To je ponos, rekao je Muzurović.

Za život mu nije dovoljna, ali Vahidin, kao i drugi umirovljenci u Bosni i Hercegovini, za sada barem dobijaju mirovinu. Mlađe generacije iz oba entiteta mogle bi se u budućnosti naći u problemu jer radna snaga iz zemlje masovno odlazi. Pravo na mirovinu u Republici Srpskoj ostvaruje 272 tisuće građana, a za isplatu je potrebno 101 milijun maraka. Iako je odnos broja umirovljenika i zaposlenih zaista mali, iz fonda PIO poručuju da nema razloga za brigu.

Stopa ovisnosti, kako mi to stručno kažemo, u Republici Srpskoj iznosi 1,18 osiguranika na prema jedan korisnik. To nominalno gledano nije velika stopa, ali ta stopa nije, u usporedbi s stopama ovisnosti u drugim zemljama, bitno različita, kazao je Tihomir Joksimović iz Fonda MIO RS

Nije puno bolja statistika u Federaciji Bosne i Hercegovine. U listopadu u Federaciji BiH je bilo 526 tisuća zaposlenih, a 429 tisuća umirovljenika. Za mirovine mjesečno treba 194 milijuna maraka, a na jednog umirovljenika ide oko 1,2 radnika. Ni u federalnom Fondu MIO nisu zabrinuti.

Od 2000. godine, omjer broja umirovljenika i zaposlenih se kreće u ovim okvirima. Dakle, jedan umirovljenik na 1,15 do 1,25 radnika. Tako da ne možemo reći da se bližimo nekoj crvenoj liniji, mada nije ni najjasnije što je ta crvena linija. Projekcije su da broj umirovljenka neće rasti značajno u bliskoj budućnosti, nekih pet do 10 godina, rekao je Amel Lizde iz Fonda MIO FBiH.

Najnižu mirovinu u Republici Srpskoj – 223 marke prima oko 40 tisuća građana. Prosječnu – nešto više od 400 maraka, 80 tisuća umirovljenika. U Federaciji BiH najniža mirovina je nešto više od 370 maraka, a prosječna 490 KM. Umirovljenici u Federaciji pokušavaju dogovoriti izmjene Zakona o MIO.

S posljednjeg sastanka u Vladi izašli su ogrorčeni, tvrdeći da za njih nema nimalo sluha. Najavljuju izlazak na ulice. Ekonomisti kažu da je problem u sustavu i činjenici da nositelji vlasti godinama ne nude rješenje za povećanje gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, nove investicije i bolje uslove za radnike, ali i poslodavce.

Zato što su uplate u fondove nerealno niske, a niske su zato što imamo velika opterećenja na isplaćene plaće. Tako da praktično kad god neko dobije platu preko računa i u koverti, onda za taj iznos u koverti nema uplata u fond, objasnio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema istraživanjima ekonomista, ako se ovaj trend nastavi, u Bosni i Hercegovini će živjeti većinom umirovljenici, a dodatno pitanje je hoće li mirovina uopće i biti. Novi podaci govore da je samo u prošloj godini broj umirovljenika povećan za gotovo 12 tisuća, navodi se u prilogu BHRT-a.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • …mirovinski sustav je već poodavno kolabrirao,ali ga ovi naši”stručnjaci” održavaju u životu kreditima od mmf i komercijalnih banaka.

 • Kako će vam bit pred kolapsa,kad je bio stari zakon mirovine bile duplo veće za one koji su uplaćivali u zadnje godine doprinose na čelu placu

   • Kolko ima umirovljenika bez jednog jedinog dana staža a već 20 _30 god.primaju mirovinu i vjerna su glasačka mašinerija vladajućoj KASTI iz sva tri naroda. Dođoše vremena kad: ………….,al Neda se širiti!?

 • Prvi put kad ne dobijem ovo sranje od mirovine sa još nekoliko ljudi upadam u Rorinu stranu i zauzimam prostorije a oni tamo van..van p vam m…..
  Izdvajao 40 godina PLAĆAO DOPRINOSE i sada kad sam ostario da je nema.Bumo videli kako kupite prnje.

  • Ma Boga ti?
   Tko će namiriti nomfomane u vlasti? Neka ulove tko i kako je maznuo 2000000000a možda i više PDV-a i neka kad ga nađu sve to vrate u mirovinski fond. Ne kužiš ti igru.

  • Ja ne dajem minimalnu nego normalnu plaću,sam sam u mirovini nakon 42 godine staža .Koliko sam ja izdvojio u mirovinski fond minus 10 % za uslugu neka mi ponude jednokratno ili u obliku mirovine. Prosječno muškarci žive 9 godina nakon 65.godine pa dajte si malo matematike?

 • 21:35,
  Uplatio si 200 000 KM.
  Kome? Sebi sigurno nisi, nažalost. I sramotu da 70% umirovljenika prima 300-400 KM koju mogu dobiti tek kad navrše 65 godina života.
  Pa je li vas sram koji ste im odredili ovako mizerne mirovine a vi se razbacujete sa plaćama, autima i svim mogućim beneficijama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.