Javni organi u BiH sve više onemogućuju informacije i kriju imovinske kartone

o u Bosni i Hercegovini oglasila se danas priopćenjem za javnost povodom “neosnovanog pozivanja javnih organa na Zakon o zaštiti osobnih podataka u postupcima odobravanja pristupa informacijama”.

”U posljednje vrijeme sve su češći slučajevi da javni organi ne omogućavaju pristup informacijama pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Granična policija BiH nije dala informaciju o prelasku državne granice osobe za kojim je bila raspisana potjernica. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće ne odobrava pristup informacijama imovinskim kartonima tužitelja”, navodi se u priopćenju.

Agencija je mišljenja da su se i u jednom i drugom slučaju javni organi neosnovano pozvali na zaštitu osobnih podataka i da su njihove odluke proizvoljne.

”Uvjereni smo da javni organi uopće nisu cijenili javni interes, što im je bila obaveza, jer da jesu, njihova odluka bi bila sasvim drugačija. Ovim se nastavlja praksa da javni organi idu iz krajnosti u krajnost, pa u jednom slučaju objavljuju ili čine dostupnim podatke koje ne bi smjeli, a u drugom ne odobravaju pristup podacima čije objavljivanje proizlazi iz javnog interesa”, navodi se.

Kako se dalje navodi, nije jasno o kakvoj privatnosti se radi kada je u pitanju zahtjev za informaciju o nesmetanom prelasku državne granice osbe za kojom je raspisana potjernica.

Isto tako, pristup određenim informacijama iz imovinskih kartona, bilo čijih pa i tužitelja, u cilju integriteta javne funkcije, predstavlja javni interes. “Zaštita osobnih podataka ni u kom slučaju ne znači da se osobni podaci ne obrađuju. Upravo suprotno. Svakim danom sve je veća potreba za obradom osobnih podataka”, prenosi Bljesak.info.

U priopćenju se ističe da je Agencija, u oblasti slobode pristupa informacijama, ukazivala na značaj zaštite prava na privatni život u pogledu obrade osobnih podataka, a pri tome naglašavajući i potrebu ocjene javnog interesa u svakom konkretnom slučaju.

”Ovo je pokazatelj da bez istinskih napora javnih organa izostaju i očekivani rezultati u pogledu pravilne primjene zakonskih propisa”, navodi se u priopćenju.

Stoga, Agencija apelira na sve javne organe da prilikom odlučivanja po zahtjevima za slobodu pristupa informacijama uvijek cijene i javni interes, a ne da neosnovanim pozivanjem na zaštitu osobnih podataka prave štetu i pravu na zaštitu osobnih podataka i pravu na slobodu pristupa informacijama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.