Izborni zakon BiH mijenja se do kraja godine

Čelnici vodećih političkih stranaka, prije svih, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović započeli su razgovore o izmjeni Izbornog zakona BiH kako bi se razriješilo pitanje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci” i otklonile zapreke u približavanju Europskoj uniji te problem hrvatske ravnopravnosti u izbornome procesu, napose kada je u pitanju izbor izaslanika za Dom naroda Federacije BiH i članove Predsjedništva.

Kako doznaje Večernji list, danas se organizira novi krug pregovora, a tema će biti Mostar.

Sedam godina od izbora

Predsjednik Čović potvrdio je da see razgovori vode daleko od očiju javnosti kako bi se izbjegli pritisci koji su u više navrata dovodili do potpune paralize i nemogućnosti dogovora.

“Proces je već počeo i ti razgovori idu. Dobro je da oni idu bez pretjerane komunikacije s javnošću, barem u početku, kako ne bi povrijedili nikoga. Kada dođe pravo vrijeme ti će se razgovori preseliti u Parlamentarnu skupštinu i nastavit će ih voditi povjerenstva koja su uspostavljena u tu svrhu. Prije toga moramo se na političkoj razini dogovoriti, prije svega, između bošnjačkog i hrvatskog naroda i to radimo”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, razgovori napreduju dobro te su povezana rješenja oko promjene izbornog zakonodavstva koja se tiču presude u slučaju “Sejdić-Finci” i grada Mostara u kojemu se izbori nisu održali već sedam godina.

“Uvjeren sam da bi proces trebao do kraja godine rezultirati dogovorom o osnovnim konturama oko rješenja pitanja grada Mostara i onog što trebamo raditi vezanu uz presudu “Sejdić-Finci”. Nastojalo se razdvojiti ta dva pitanja, što je nemoguće napraviti”, objasnio je Čović. Prema njegovim riječima, rješavanjem prijepora oko izbornog zakonodavstva počelo bi se rješavati pitanje hrvatske jednakopravnosti.

Tekst zakona do ožujka

“To je jedan od koraka do ostvarenja pune jednakopravnosti hrvatskog naroda. Siguran sam da su danas Hrvati jamac opstojnosti europske BiH, a to samo po sebi znači da moraju biti ustavno jednakopravno tretirani u svakom smislu”, smatra predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji je i čelnik HDZ-a BiH, piše Večernji list.

Prema njegovim riječima, dogovor se može očekivati već do kraja godine kako bi se u parlamentu izmjene Izbornog zakona našle do ožujka, te se nakon toga može očekivati još snažnija potpora zapada.

“To sve skupa neće ići bez zahvata kada je u pitanju izborno zakonodavstvo i izmjena Ustava”, zaključio je Čović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.