Javna uprava u BiH i dalje pod političkim pritiskom, bez kazni nema efikasnosti – Jabuka.tv

Javna uprava u BiH i dalje pod političkim pritiskom, bez kazni nema efikasnosti

Reforma javne uprave, čija implementacija je počela prije više od 15 godina, i dalje je otežana zbog nepostojanja političke volje za njenom implementacijom.

U izvješću EU za BiH krajem prošle godine konstatirano je da je javna uprava i dalje pod političkim pritiskom i bez stvarne volje da se naprave odlučni koraci ka njenoj modernizaciji. Primjera radi, strateški okvir za reformu javne uprave, nakon godina blokada, usvojen je još u srpnju prošle godine, a od tada nije napravljen bitan i suštinski iskorak.

U Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH za Nezavisne novine kažu da će dinamika razvoja upravnih struktura u BiH u velikoj mjeri ovisiti od privrženosti institucija principima etičnosti i integriteta u radu. Oni podsjećaju da ovo nije prvi put da se govori o pitanjima odgovornosti rada državnih službenika kroz usvajanje, izmjene i harmonizaciju zakona o državnoj službi, ali i etičkih kodeksa i nekih drugih akata.

Na primjer, Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH propisano je da državni službenik koji uzastopno dva puta dobije ocjenu rada “ne zadovoljava” gubi status državnog službenika. Neocjenjivanje službenika daje krila onima koji ne rade dobro svoj posao jer znaju da zbog toga neće biti kažnjeni, kažu oni.

Naglašavaju da bez povećanja odgovornosti javnih službenika neće doći do efikasne, moderne, profesionalne, neovisne i kvalitetne državne službe.

U Europskoj komisiji kažu da je BiH “u ranoj fazi” reforme javne uprave, što je kodni izraz kojim se na diplomatski način biranim riječima želi reći da ništa suštinski bitno nije napravljeno.

Još nije uspostavljeno političko tijelo koje treba koordinirati reformu javne administracije. Jedino jamstvo profesionalne civilne službe i procedura mora biti javna uprava zasnovana na principima vrednovanja i oslobođena političkih pritisaka, naglasili su oni.

Prošlog tjedna je održan online sastanak svih ključnih faktora uključenih u reformu javne uprave, a u Banjaluci su o tome razgovarali Johann Sattler, šef Delagacije EU u BiH, i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Senka Jujić, ministrica uprave i lokalne samouprave RS, istaknula je da je Vlada RS opredijeljena za reformu javne uprave i da je ta opredijeljenost iskazana kroz usvajanje strateških dokumenata. Ona je napomenula da su to Strateški okvir za reformu javne uprave za razdoblje od 2018. do 2022. godine i Akcijski plan 2020-2022. godine i podsjetila da u idućem razdoblju slijedi izrada seta zakonskih rješenja u oblasti javne uprave, a u skladu sa SIGMA principima, navodi se u priopćenju resornog ministarstva.

U Uredu EU u Sarajevu su ranije istaknuli da je 14. preporuka iz Mišljenja Europske komisije o kandidaturi BiH za članstvo u EU posvećena reformi javne uprave.

Potrebno je završiti korake u reformi javne administracije kako bi se poboljšala funkcionalnost javne administracije kroz osiguravanje profesionalne i depolitizirane javne službe i koordiniran pristup u cijeloj zemlji u izradi politika, naglašeno je u Mišljenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.