Javna poduzeća pokazuju kako će funkcionirati vlast u FBiH?

Neslužbeno je procurilo kako bi Vlada FBiH, nakon 20 dana blokade prouzročene nepostizanjem dogovora o načinu imenovanja uprava u kompanijama koje donose veliki profit, konačno mogla zasjedati.

Nova federalna koalicija ovoga tjedna naći će se pred najvećim ispitom dosad i ključnim pitanjem o mogućnosti sveopćeg funkcioniranja izvršne vlasti, čija je blokada nastupila onog trenutka kada su na dnevni red došla najveća javna poduzeća (JP).

Neslužbeno je procurilo kako bi Vlada FBiH, nakon 20 dana blokade prouzročene nepostizanjem dogovora o načinu imenovanja uprava u kompanijama koje donose veliki profit, konačno mogla zasjedati. Početno zaoštravanje retorike između DF-a i HDZ-a, nastalo zbog različitog tumačenja zakona i pravnih propisa, u međuvremenu je preraslo u politički sukob, koji prijeti da odredi i samu sudbinu koalicije, pišu Nezavisne novine.

No, posljednjih nekoliko dana stranački vrhovi, piše list, u tajnosti pokušavaju postići konsenzus i spasiti koaliciju, međutim, još nema odgovora.

Sukob je nastao jer DF insistira na primjeni Uredbe Vlade Nermina Nikšića iz 2011. godine, kojom su javna poduzeća prešla u nadležnost ministarstava, dok HDZ insistira da se Vladina uredba ukine te se počne primjenjivati zakon, kao viši pravni akt.

To bi onda značilo da je Vlada FBiH ta koja isključivo odlučuje o postavljenjima u JP.

U ovom trenutku sve upućuje na to da će DF morati popustiti ili da će partneri morati pronaći neko solomonsko rješenje, tim prije jer je u međuvremenu SDA otvoreno poduprijela stajališta HDZ-a.

“Zakonitost u radu Vlade FBiH mora biti osigurana, jer se ne smije dozvoliti prevelika moć u rukama jednog čovjeka”, kaže Amir Zukić, generalni tajnik SDA.

On poručuje da imenovanja u JP mora rješavati Vlada FBiH.

“Zamislite sada da ministar zdravlja, koji je iz HDZ-a, počne postavljati, recimo, sve direktore u domovima zdravlja”, navodi Zukić.

Na pitanje znači li ovo da je stav SDA sada identičan HDZ-ovom, Zukić odgovara da su to razmišljanja “vođena čisto logikom i transparentnošću”.

Nikola Lovrinović, dužnosnik HDZ-a, smatra kako HDZ “ne smije popustiti, jer je jedina transparentnost odlučivanje na tijelima”.

“U ovom slučaju, to znači najmanje na Vladi, iako često ni to nije najzakonitije. Dakle, mislim da se to mora braniti kao stav. Koliko sam informiran, na pomolu je neki dogovor, ali bez obzira na to, ako ovako nastavimo pojavit će se novi problemi”, zaključuje Lovrinović, koji smatra da je rješenje “da svi shvate da nitko nije dežurni čuvar BiH”.

Tijekom dana nitko iz vrha DF-a nije odgovarao na pozive Nezavisnih, iz čega list zaključuje kako su ”pred nama ključni dani za pokušaj spasa federalne koalicije”.

(www.dnevnik.ba)


1 komentar

  • Bakiru poduzeća koja su u ratu ostala u rukama bošnjaka,a veliki zlatni ljiljan Željko Komšić i Suljagić jurišaju na hrvatska poduzeća koja su u ratu ostala pod kontrolom HVO-e.Mudro nema što,ako to dozvoli Čović i HDZ-a,bolje da ih nema.Kako to da su baš problemi nastali sa EPrivredom HZ-HB,Aluminijom i HT-om HZ-HB-e,baš slučajno tu DF-a želi da zadrži svoje Upravne odbore.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.