Japancima spavanje na poslu postaje obveza

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi tolerira zaposlenik koji zadrijema na poslu. Znak je to poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakoga zaposlenika.

Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje. Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva, stoga, da zaposlenici dobiju barem pola sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni, piše Novac.hr.

Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje, objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata.

Tvrtka za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi tvrtke. Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara, piše Guardian.

Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • A kad će kod nas poslodaavci uvesti osmosatno radno vrijeme( sa pauzom) i godišnji odmor najmanji od 20 dana ,kad će prekovremene početi plaćati,prevoz,doručak,uplate doprinosa itd. i sve to samo po Zakonu o radu???
    Ovako kako su do sada iskorištavali i plaćali radnike daju ljudima samo povod da što prije odu za Njemačku jer je svakom više dosta da rade deset sati i subote i nedjelje 500 – 600 KM i tako bogate tajkune.
    Ostale im firme zaključane kako plaćaju i ne poštivaju radnike na čijim leđima su se lagodni obogatili prošlih 26 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.