Japanci su najavili da će do 2050. izgraditi svemirsko dizalo

Planovi za slanje turista u svemir izgradnjom svemirskog dizala koje bi doseglo visinu od 36.000 kilometara. Moglo bi postati stvarnost za 40 godina, tvrdi japanska građevinska tvrtka Obayashi Corp koji su specijalizirani za vrlo visoku gradnju, od kojih je jedna Tokyo Sky Tree toranj visok 2800 metara. Riječ je o konstrukciji koju je zamislio Arthur C. Clarke u svojim SF knjigama kojom bi se sateliti i astronauti dizali u Zemljinu orbitu jednostavnim liftom koji bi se penjao po užetu skroz do orbite.

Nedavni razvoj ugljičnih nano-vlakana daje nadu da će se takvo nešto moći napraviti u skoroj budučnosti. Kabel tog lifta bi se prostirao od ekvatora do odredjene točke u geosinhronoj orbiti i bio bi izrađen od nanomaterijala, odnosno karbonskih nanocjevčica.Kako planeta rotira, inercija na kraju kabela poništavala bi gravitaciju i držala kabel napetim.Nanocjevčice su i izvrsni električni vodiči i planira ih se iskoristiti i za transfer energije.

Svemirsko dizalo bi moglo prevoziti u svemir 30-ak ljudi brzinom od 200 kilometara na sat. Na 32.000 kilometara, turisti bi mogli posjetiti svemirsku stanicu, no kabel bi otud nastavio dalje, sve do 96.000 kilometara udaljenosti od površine Zemlje, a tamo bi pristup imali samo znanstvenici.Putovanje do svemirske stanice bi trajalo sedam dana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.