Gotovo četvrtina ‘brucoša’ na sveučilištu u Mostaru iz Hrvatske

Dok brucoši na Sveučilištu u Mostaru već mjesec i pol dana sjede u klupama, a uskoro su pred njima i prvi ispiti, kojima će potvrditi kako su odabrali pravi fakultet, u Rektoratu pomno analiziraju rezultate upisa.

Na prvi pogled pada u oči kako ove godine planiranje upisa nije baš bilo najrealnije, posebice kod nekih fakulteta. Naime, realizacija upisa je u nešto manjem postotku nego ranijih godina.

Tako je, prema planu, na svih 11 fakulteta trebalo krenuti 3947 studenata, no evidencija kaže kako je upisano samo 2857, odnosno plan upisa je realiziran sa 72 posto. Zapravo trend pada u realizaciji plana upisa evedintan je u nekoliko posljednjih godina.
Mostarsko Sveučilište već dulji niz godina postaje internacionalno, a u njega se upisuju iz svih krajeva BiH ali i i izvan nje. Zanimljivo je kako je mostarsko Sveučilište postalo posebice zanimljivo za studente iz Republike Hrvatske. Ovaj trend je nazočan već dulji niz godina, s tendencijom rasta.

Koliko njih je imalo želju studirati u Mostaru, nije poznato, no njih 664 upisalo se ove godine na jedan od fakulteta na Sveučilištu, što je iznimno visokih 23,16 posto. Tako je skoro svaki četvrti brucoš Sveučilišta s mjestom prebivališta u Republici Hrvatskoj.
Danas, za razliku od ranijih godina, kada se iz BiH po diplomu išlo u Zagreb, Split, Rijeku i druge gradove u RH, iz Hrvatske stižu studenti, u skoro istom broju. Hrvatski studenti stigli su u Mostar iz gotovo svih krajeva. Najviše ih ima iz dalmatinskih gradova i otoka, što je i za očekivati s obzirom na udaljenost. No, studenti stižu i iz Zagreba, Vukovara, Knina, i svih drugih mjesta. Ni na pitanje, koji su im ciljani fakulteti ne bi se moglo točno odgovoriti. Ima ih na svim fakultetima osim farmacije.

Iz razgovora sa studentima koji stižu iz Hrvatske Večernji list doznaje kako je Mostar zanimljiv za njih iz nekoliko razloga. Dok jedan broj tvrdi kako u Mostaru ima više izbora fakulteta na jednom mjestu, posebice na pedagoškim fakultetima, drugi pak tvrde kako je studiranje u Mostaru daleko jeftinije nego u bilo kom gradu Hrvatske.

Jedan broj njih kaže kako su Mostar izabrali jer se nisu mogli upisati u Hrvatskoj, neki zbog državne mature, a drugi opet zbog uspjeha. Susreli smo i takve koji su oduševljeni Mostarom kao gradom dok neki tvrde kako je nastava na Sveučilištu kvalitetnija.

Otkud dolaze ostali studenti? Prema analizi, koju je uradilo Sveučilišta, najviše njih je iz županije u kojoj je i središte sveučilišta. Tako iz HNŽ na Sveučilište se upisalo 895 studenata. Na drugom mjestu su studenti iz Zapadnohercegovačke županije, iz nje stiže 697 studenata, otprilike kao iz Hrvatske. Slijedi HBŽ sa 251 brucošem, SBŽ sa 231, POŽ 79 i tako redom.

Analiza upisanih pokazuje kako se na fakultete upisuju svršeni srednjoškolci iz svih srednjih škola. Upisuju se odlični studenti, ali i oni koji su srednju školu završili s dovoljnim uspjehom. Tko zna, možda fakultet završe i prije od odličnih.

(www.bljesak.info)9 komentara

 • “Upisuju se odlični studenti, ali i oni koji su srednju školu završili s dovoljnim uspjehom.” -Naravno da se upisuju oni koji su jedva završili srednju, kad su prijemni ispit na većini, rekoh većini, studija na razini znanja osnovnoškolaca. Svi nakon par mjeseci uvide da se uz malo sreće može završiti faks bez prevelikog znanja jer je organizacija nikakva. Opet naglašavam, na većini studija, čast izuzecima.

   • Jesam, ali mislim da to nema nikakve veze. Nisam aludirao na to da su jedino neki tehnički studiji dobro organizirani, ustvari, oni su najgore organizirani. Dobro sam upoznat sa problemom gostujućih profesora, a to je najveći problem upravo na tehničkim studijima. Asistenti rade sav posao, a profesori samo grabe lovu, dođu jednom u 3-4 mjeseca da upišu nekoliko ocjena i to je sve što rade. Ponavljam, čast izuzecima.

 • Pa Mostarsko sveučilište je jedino van RH na kojemu se odvija nastava po Hrvatskom jeziku, mogli ste i to napisati,da se razumijemo malo bolje… Neka,neka,kako sam ja išao u ZG sada neka oni dolaze nama i obratno,nema nikakvih prepreka osim(Na žalost) formalne granice. Eto, dobro nam došli!

 • Vjerujem da je organizacija fakulteta grozna, asistenti odrađuju lavovski posao za gostujuće profesore. Moja profa ide predavati u Mostar, i jednom zgodom se unaprijed ispričala da mora u Mostar na ispitni rok i da je neće biti tjedan dana, pa je ”slučajno” izustila: ”Uff, odmah mi je muka, pokora! Em što je vruće, em što oni doli ništa ne uče!”
  😀

 • Formalna granica??? Dobro šta je ovom narodu više.
  Hoćemo i mi sam organizirati prosvjede protiv studenata iz Hrvatske? Zašto ne? Zauzimaju nam mjesta na fakultetima, uzimaju nam naše stipendije, mjesta u domu. To je bio dovoljan razlog da se protiv studenata iz Hercegovine u Splitu i Zagrebu potpisuje peticija. Bili su čak i transparenti “Smrdljivi Hercegovci vratite se odakle ste došli” .
  Popuzani!!!

 • Za LUDA- i ime ti odgovara. Mislim da te treba biti sram ako si Hrvatica za ovakav komentar (ali vjerujem da nisi ,jer i na hrvatskom Sveučilištu Mostar studiraju i Srbi i muslimani i to ti nije problem??)). Hrvati su jedan narod ma gdje živjeli , i pola Hrvatske su Hercegovci.. I zato DOBRO NAM DOŠLI STUDENTI HRVATI IZ LIJEPE NAŠE HRVATSKE.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.