Jak potres zatresao Split, osjetio se i u cijeloj BiH

Jak potres magnitude 4.6 po Richteru s epicentrom u podmorju kod Splita zatresao je u petak u 13.57 sati splitsko područje, a osim u Splitu osjetio se i u Sinju, Omišu te na otoku Braču i Omišu, doznaje se u Centru 112.

Seizmološka služba Republike Hrvatske priopćila je kako je potres zabilježen u 13.56 sati s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama, potres se osjetio na području središnje Dalmacije.

Euro-mediteranski seizmološki centar objavio je da je potres bio jačine 4.8 po Richteru.

Doznaje se kako je epicentar potresa bio kod Slatina na otoku Čiovu.

U Splitu se toliko jako osjetio da je u stanovima na višim katovima zgrada zabilježena manja šteta u vidu razbijenih staklenih predmeta, koji su padali sa stalaža. Dio stanara iz viših zgrada izišao je iz svojih stanova i poslovnih prostora na trgove i ulice u strahu od novog potresa.

Splitska policija zabilježila je nekoliko poziva uznemirenih građana, većinom starije životne dobi. Do sada nisu imali dojava o većim štetama, kao ni o ozlijeđenim osobama.

Potres se osjetio i u BiH

”Potres koji je petak u 13.57 sati pogodio područje u blizini Splita, osjetio se i u Bosni i Hercegovini kao podrhtavanje tla”, kazao je Rusmir Gorušanin iz Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

”Jačina potresa je bila 4,7 stupnja Richterove ljestvice po našem mjerenju, što odgovara intenzitetu između šest i sedam stupnjeva Merkalijeve ljestvice”, dodao je Gorušanin.

Istaknuo je da je “ovaj potres u Splitu mogao izazvati štete na slabijim objektima”, ali da FHMZ nema nikakvih podataka što se tiče šteta u Hrvatskoj, konkretno u Splitu.

”U BiH nemamo dojava da je bilo kakve štete. Ovaj potres u BiH vjerojatno nije ni mogao napraviti štetu, osim možda manje uz pojas granice s Hrvatskom”, kazao je Gorušanin.

Dodao je da su se u FHMZ javljali građani iz Mostara, Hercegovine, navodeći da su prilično osjetili taj potres, a bilo je javljanja građana i iz Sarajeva.

”Čak i u Sarajevu su se javljali građani da su osjetili blago podrhtavanje, više kao ljuljanje, što ukazuje da se negdje dalje dogodio potres”, kazao je Gorušanin.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: