Jak olujni vjetar pogodio Zagreb i napravio veliku materijalnu štetu

Jaki na mahove i olujni vjetar pogodio je Zagreb u nedjelu navečer, a nastavio je puhati i tijekom ponedjeljka.

Na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju.

Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od jučer imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti. Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija diljem Zagreba, doznaje se od zagrebačkih vatrogasaca, a pozivi su sa još 50-ak adresa. Uslijed jakog i olujnog vjetra ozlijeđene su dvije osobe, javlja policija.

Stradao je pješak na Trgu bana Josipa Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu. Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija do 7:15 sati.

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina) Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga DC54 Maslenica-Zaton Obrovački ; Paški most Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevic a zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Na dionici autoceste A7 od NP Rupa do GP Rupa vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h zbog jakog vjetra.

Jak i olujan vjetar

Danas će u Hrvatskoj biti vjetrovito. U unutrašnjosti oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a u gorju se ponegdje očekuje susnježica ili snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinskim pljuskovima.

Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C.

DHMZ je za većinu zemlje izdao narančasti meteoalarm što znači da je vrijeme opasno zbog jakog i olujnog vjetra.

Policija: Ne izlazite na otvoreno

Policija uprava zagrebačka (PUZ) u ponedjeljak je zbog jakog i olujnog vjetra na području grada Zagreba i Zagrebačke županije objavila upozorenje u kojem preporuča građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno.

Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112, stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.

Zagrebački vatrogasci javljaju kako je od jučer do ranih jutarnjih sati odrađeno 140 intervencija te da se radi na njih još 20. Prvo odrađuju intervencije u kojima su ugroženi ljudski životi nakon čega slijeda intervencije na prometnicama.

Olujni vjetar je tijekom cijele noći rušio stabla, a od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne su odradili preko 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara. Trenutno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog Holdinga, priopćio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

(Hina/Večernji list)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.