Jacques Paul Klein: Znamo točno tko je ubio Leutara, ali ništa nije učinjeno zbog političke pozadine i korupcije

Jacques Paul Klein jedan je od američkih diplomata koji je, kao posebni predstavnik UN-a u BiH, radio na reformi policije i vojske u BiH.

Ovaj umirovljeni američki general i diplomat pomno prati događanja u svijetu, posebice u BiH. U razgovoru za Avaz Klein kaže kako je najbolji model za BiH onaj koji ima Švicarska.

“Tamo većinski dio populacije govori njemački jezik, dio francuski, a treći dio talijanski jezik. I to su različite religijske skupine, jedni su katolici, jedni protestanti, jedni Romani. I oni su se odlučili da ekonomija mora biti iznad toga. To je zakonski riješeno. Dakle, imaju i različite jezike i religije, a opet imaju prejaku ekonomiju. Mislim da vi trebate slijediti taj model”, kaže Klein.

Kada je u pitanju snažniji angažman EU i SAD-a u BiH, Klein misli da je za to “već kasno”.

“BiH je vijest od jučer i teško je to sada nametnuti kao neki cilj u Washingtonu. Zato mislim kako je kasno”, objašnjava Klein.

Tijekom njegova mandata vodilo se nekoliko velikih istraga u BiH, pa i protiv visokopozicioniranih političara. Jedna od njih imala je kodni naziv “Marlboro”.

“Ta istraga (‘Marlbor’, op. a.) je postojala, ali nisam je ja vodio. To je radio Ralph R. Johnson, bivši veleposlanik u OHR-u”, kazao je.

Dobro je upućen i u slučaj “Leutar”, odnosno u istragu o ubojstvu bivšeg doministra federalne policije Joze Leutara 1999. Taj slučaj još nije riješen.

“Sjećam se dobro tog slučaja. Znamo točno što je bilo i tko je to učinio. Imali smo svjedoka. Ali ništa nije učinjeno zbog političke pozadine i korupcije. Žalosno je da to nije nikada riješeno ” ističe Klein.

Ističe i da ne zna kakva će budućnost OHR-a biti te da on “nema više neku moć”.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.