Jaca izdala zapovijed HDZ-ovima. Treći entitet, strogo zabranjena tema!

Jadranka Kosor uživa sve manju popularnost među članovima oba HDZ-a u BIH. Predsjednici obiju stranaka, kao što je već vidljivo, gotovo  potpuno su distancirani od kampanje u RH što je pozitivna stvar i znak sazrijevanja hrvatske političke scene u BIH. No i  članstvo oba HDZ-a u BIH malo, pomalo odbija poslušati vođe kampanje (nižerangirane članove imenovane od strane zagrebačkog HDZ-a) koji trebaju  organizirati masovni  prijevoz članstva iz svih krajeva BIH do birališta.

Ukoliko  Kosorici to uspije sam demokratski proces u BIH bit će potpuno van svake logike budući da će stranačka mašinerija samo jedne stranke potpuno odrediti volju RH državljana s prebivalištem u BIH. Bit će zanimljivo čuti, ako se takva predviđanja doista ostvare, hoće li Čović i Ljubić takve predstavnike u Saboru RH smatrati legitimnim ili ne? Budući da se neće moći reći kako ih je birao hrvatski narod u BIH, prenosi vecernji.ba

Sam izborni proces je od ove godine ponižavajući za Hrvate u BIH.

Glasuje se samo u četiri grada, što je čak propisano i Ustavom,  a Kosor , nakon što je Hrvatima u BIH značajno smanjila birčka prava želi da HDZ članstvo u BIH odluči u ime naroda.

Ta činjenica ne sviđa se ni mnogim članovima HDZ-a budući da će ih,ukoliko se odluče zloporabiti izborne nedostatke u XI-oj,  potpuno posvaditi  s glasačima koje već iduću godinu treba privoliti na lokalne izbore.

Mlađe članstvo oba HDZ-a naročito negoduje zbog samog načina izbora kandidata za Sabor RH.

Osim što je HDZ RH izgubio kredibilitet kod nekad sestrinskih stranki u BIH, nakon što je u javnost procurio faksimil američkog veleposlanika u Zagrebu, u kojem ovaj informira Washington o velikoj zasluzi Gorana Jandrokovića na gašenju ideje trećeg entiteta u BIH, zbog čega je Jadndroković kasnije i pohvaljen,  dodatanu nevjericu i šok proizveo je faksimil koji je poslan iz Zagreba,iz središnjice HDZ RH, 17. studenog.

Na faksimilu o organizaciji izborne kampanje u BIH, koji je tog datuma  stigao u središnjicu HDZBIH i HDZ90 u prvom redu stoje detaljni naputci o tome kako organizirati prijevoz članstva iz udaljenih krajeva do glasačke kutije.

Navode se i kontakt osobe u Zagrebu zadužene za financiranje cijele operacije te način preuzimanja novca koji mora biti u skladu sa zakonom.

Potom se pojašnjava kako se članstvo treba provjeriti, kako svima koji idu na ovaj HDZ-ov “put svile” treba osigurati “sendvič i sok!”, te  kako se mora osigurati međusobna komunikacija između raznih autobusnih ruta kako ne bi došlo do gužve na biralištima i slično.

Niti u jednoj riječi se ne navode naputci o animiranju RH državljana u BIH. Niti jedne riječi o samoj kampanji.

Izlazak Hrvata na izbore, HDZ-u dakle više nije bitan, otkada su HDZ zastupnici u Saboru izglasali fiksnu kvotu. Ako se organizira dovoljno članstva, a narod uvjeri kako je pametnije da za vikend ostane u kućama HDZ RH je osigurao glatku pobjedu. Pitanje je samo nad kim? Nad političkom konkurencijom u BIH  ili nad hrvatskim narodom u BIH, točnije RH državljanima u BIH?

Ono što je međutim šokiralo vodstva oba HDZ-a u BIH jeste naputak oko predizborne retorike:

U tom djelu stogo se naglašava, sljedeće:

– Osjetljive teme, poput teme trećeg entiteta i sl. a koje mogu naštetiti europskom putu RH treba izbjegavati,

– naglasak kampanje staviti na pomoći koju RH izdvaja za pomoć bolnici i sveučilištu,

– u prvi plan staviti tehnička a ne politička pitanja,

– izbjegavati sučeljavanja sa protukandidatima,

– posao odraditi efektno i bez puno buke”.

Da je sam dopis istinit , svjedoči činjenica da je prva predizborna aktivnost dvojice sa liste HDZ-a RH, Ilije Filipovića, i Milijana Brkića koji je nakon dugo vremena, ponovno eto “nekim dobrom” u BIH, bila  posjeta Sveučilištu i KB Mostar. Hoće li podržati borbu za hrvatsku federalnu jedinicu u BIH nisu rekli. Ili nisu smjeli. Komentar Jandrokovićeve pohvale ni u ludili nisu smjeli spomenuti.

No iako predstavljaju stranku koja je formalno pohvaljena od strane američke administracije za gušenje ideje hrvatskog entiteta u BIH, i Filipović i Brkić imaju obraza tražiti potporu Hrvata u BIH? Što govoro opet samo jedno. Ili ne znaju što čini vrh HDZ-a RH ili Hrvate u BIH smatraju idiotima.

I Ljubić i Čović su s nevjericom dočekali informaciju s Wikileaksa prema kojoj je Jandroković pohvaljen za doprinos gašenju ideje trećeg entiteta iako je javno objavljen faksimil iste informacije. Štoviše pravili su se kao da ta informacija ne postoji.

No nakon ovog dopisa,  u oba HDZ-a došlo je do općeg otklona prema politici Jadranke Kosor.

Jučer je nekoliko stranačkih podružnica informiralo središnjice u Mostaru kako neće ići organizirano  u Sarajevo na dan izbora, gradski odbor HDZ1990-ke čak je ovaj tjedan podržao kandidata sa potpuno druge liste dr. Pehara, špekulira se da će to uskoro učiniti i nekoliko županijskih odbora HDZBIH i HDZ90.

Nezainteresiranost Čovića i Ljubića za izbore u RH, također je znak svim ostalim članovima da glasuju po savjesti.

Informacija koja je također izazvala pomutnju jeste ta da je Perica  Jelečević bio pripadnik Armije BIH te Komšićevo likovanje nad tim. Članovi HDZBIH  ne žele stoga raditi kampanju za Jelečevića. Smatraju to ponižavanjem njihove stranke od strane Zagreba koja ih nije konzultirala prilikom određivanja imena kandidata na listi.

HSP BIH formalno će podržati Danijela Srba, no budući da HSP-u  BIH slijedi potpuni potop u BIH upravo zbog zaokreta u politici Zvonke Jurišića koji se priklonio Sarajevu, i samo članstvo HSP-a moglo bi podržati Jelečevića, za kojeg je javna tajna da je u dobrim odnosima s Jurišićem i da je nezadovoljan pozicijama u HDZ1990 prijetio prelaskom u HSP. Jelečevića bi tako mogao podržati i Lijanović. Tu ujedno leži odgovor zašto Lijanović nije imao svoju listu za Sabor RH kada je ove godine imao najizgledniju mogućnost manipulacije.

Što li će i njemu i Jurišiću vlastita lista ako uspiju ubacit čovjeka na HDZ-ovu listu?

No ono što najviše boli oba HDZ-a u BIH  jeste jasan i nedvosmislen  naputak Jadranke Kosor, da se zbog  viših interesa RH tema Trećeg entiteta jasno izbjegava zbog možebitne štete koju može nanijeti u EU integracijama.

U dodatnim pojašnjenjima koja su zatražena od Zagreba rečeno je sljedeće: Jelečević i Filipović, tijekom kampanje, su  ljudi HDZ-a RH i trebaju se ponašati u skladu s našim stranačkim naputcima,  detalje će im pojasniti g. Milijan Brkić,  stoji u odgovoru koji je šokirao veliki dio članstva oba HDZ-a u BIH.

Budući da su neki od njih bili više nego  frapirani ovakvim odnosom Zagreba prema HDZ-ima u BIH, informacija je danas procurila u javnost.

Na žalost,  ovo nije sve. Špekulira se da je Vlada Jadranke Kosor, u zadnjem pregovaračkom poglavlju sa EU potpisala izjavu kako RH prilikom ulaska ostalih zemalja Balkana u EU neće smjeti primjenjivati slovenski model.

Drugim rječima, teoretski, Lagumdžija će moći i tenkovima krenuti na Hrvate a Vlada RH neće smijeti ni kihnuti a kamo li uvjetovati ulazak BIH u EU. Od RH Vlade je danas zatražena i kopija zadnjeg pristupnog poglavlja.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.