65.000 ljudi na svetoj misi s papom Franjom u Sarajevu

Pratite uživo video prijenos:

12.50 Nakon mise papa Franjo odlazi na ručak s biskupima Bosne i Hercegovine u Apostolsku nuncijaturu, zatim će se u 16.20 susresti sa svećenicima, redovnicima i bogoslovima u katedrali, a nakon toga slijedi Ekumenski susret u Franjevačkom međureligijskom centru u 17.30 te će od 18.30 provoditi vrijeme s mladima u  nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II. Sveti Otac bi prema Rimu trebao krenuti u 19.45 sati.

12.44 Vjernici na Koševu papu su ispratili isto kako su ga i dočekali, skandirajući ‘Papa mi te volimo’.

12:42 Kardinal Puljić na kraju mise zahvalio je papi Franji na dolasku.​- S Vašom molitvom ujedinili smo svoje glasove ne samo mi na ovom stadionu nego i tisuće onih koji nas prate putem medija. Uvjeren sam da nisu molili samo katolici nego i svi drugi, svatko na svoj način, a dobrim željama ujedinili su se i oni koji sebe ne smatraju vjernicima – kazao je.

12.00 

Cijeli papin govor pročitajte klikom OVDJE
Draga braćo i sestre,
u biblijskim čitanjima koja smo poslušali odjeknula je više puta riječ “mir”. Uistinu, snažna proročanska riječ! Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi “u dijelovima” te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima.

Postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati ovu klimu, posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama, te oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Ali rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima; podrazumijeva prisilno napuštanje domova; podrazumijeva razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte; podrazumijeva iznad svega tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje: kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol! Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!

Usred ove ratne klime, poput sunčeve zrake koja prodire kroz oblake odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: “Blago mirotvorcima” (Mt 5,9). Poziv je ovo uvijek aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj. Ne kaže “Blaženi propovjednici mira”: svatko je sposoban govoriti o njemu, čak na licemjeran i lažan način. Ne. Kaže: “Blago miro-tvorcima”, to jest, onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir svojevrsno je umijeće: zahtijeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, s gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Upravo će se ovi “sinovima Božjim zvati”, jer Bog sije mir uvijek i posvuda; u punini vremena poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakoga dana, korak po korak.

Ma, kako se stvara, kako se ostvaruje taj mir? Na to nas je na najbolji način podsjetio prorok Izaija: “Mir će biti djelo pravde” (32,17). Prema “Vulgati” glasi: “Opus iustitiae pax” – to je postalo slavno geslo kojega je proročki preuzeo Papa Pio XII. Mir je djelo pravde. Niti ovdje se ne radi o teoriji i planiranju pravde, već o pravdi koja je primijenjena, življena. Novi Zavjet nas uči kako je savršeno ispunjenje pravde ljubiti bližnjega kao sebe same (usp. Mt 22,39; Rim 13,9). O, kako se mijenjaju stvari kada, s milošću Božjom, slijedimo ovu zapovijed. To je zbog toga jer se mi mijenjamo! Ona osoba, onaj narod kojega sam dosada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice kao i ja, moje srce, moju dušu. Imamo istoga Oca na nebesima. Dakle, istinska bi pravednost bila činiti toj osobi, tome narodu, sve ono što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu (usp. Mt 7,12).

U drugome čitanju, Sveti Pavao nam je pokazao prijeko potrebne osjećaje za stvaranje mira: “Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!” (3, 12-13).

To su osjećaji koji nam pomažu da, ondje gdje živimo, postanemo “umjetnici” u stvaranju mira. No, ne dajmo se zavaravati da ovo ovisi samo o nama! Pali bismo tada u prazni moralizam! Mir je dar Božji, ne u kakvom magijskom smislu, nego upravo u ovomu: On – Krist, sa svojim Duhom, može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. I, ponirući još dublje, Apostol nam govori kako je mir dar Božji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac.

Draga braćo i sestre, molimo danas Gospodina po zagovoru Blažene Djevice Marije, milost da imamo jednostavno srce, puno strpljivosti, želje i zalaganja za pravednost. Molimo ga da budemo milosrdni, da se zalažemo i da stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima, koji nas čini blaženima.

11:55 Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi “u dijelovima” te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima.Postoje oni koji namjerno izazivaju ratnu klimu i smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Rat podrazumijeva razrušene kuće, napuštanje domova, tolike razorene živote, a vi to jako dobro znate jer ste svi to doživjeli. Kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol. Danas se iz ovoga grada uzdiže vapaj: Nikada više rata.Postoje oni koji namjerno izazivaju ratnu klimu i smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Rat podrazumijeva razrušene kuće, napuštanje domova, tolike razorene živote, a vi to jako dobro znate jer ste svi to doživjeli. Kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol. Danas se iz ovoga grada uzdiže vapaj: Nikada više rata, poručio je papa

11:05 Počela je sveta misa.

11:00 Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić papi je uručio ključeve grada i proglasio ga počasnim građaninom Sarajeva.

10:50 Dok je bend pjevao pjesmu ‘Krist jednom stade na žalu’ papa je napravio krug po atletskoj stazi stadiona i pozdravio sve okupljene vjernike.

10:47 Nakon što su ga tri puta pozdravili s riječima ‘mir vama’, vjernici su papu Franju pozdravili i na španjolskom

10:46 Deseci tisuća okupljenih skandira ‘papa mi te volimo’.

10:45 Papa je stigao na stadion Koševo s pet minuta zakašnjena. Vjernici su ga dočekali gromoglasnim pljeskom.

– > Papa odmah zaobišao protokol: Fordom protiv našeg blještavila

10:38 Papa Franjo se u papamobilu uputio prema Koševu gdje će voditi misu pred 65.000 vjernika. Iz papamobila pozdravlja vjernike koji su se okupili uz put i kada može vjernike pozdravi dodirom.

10:33 Papa je pustio golubove iz kaveza i ponovio riječi ‘Mir vama’

10:30 Mir vama, kazao je papa i završio svoje obraćanje predsjedništvu BiH

10:23 Ovaj grad se s pravom naziva Jeruzalemom Europe, on je raskrižje civilizacija i vjera i zato moramo nastaviti graditi mostove kako bismo osigurali civiliziranu komunikaciju. Moramo vrednovati ono što nas ujedinjuje, a na razlike gledati kao mogućnosti. Teške rane nedavne prošlosti na taj se način mogu zaliječiti te se lakše suočiti sa svakodnevnim problemima. Ovdje sam kao hodočasnik i glasnik mira, poručio je papa.

82edab

10:20 Draga braćo i sestre, zahvaljujem članovim predsjedništva na BiH na ljubaznosti ugošćavanja i lijepim pozdravnim riječima koje su mi upućeni. Sretan sam što se nalazim u ovom gradu koji je toliko propatio tijekom krvavog rata i koje je sada opet mjesto suživota i dijaloga, kazao je papa Franjo.

10:19 Vrijeme nerazumijevanja, netolerancije zauvijek je iza nas, naučili smo lekciju iz prošlosti i slijedi novo vrijeme – vrijeme razuma, povjerenja i suradnje. Nije ostvarena puna ravnopravnost svih građana i na tome moramo svi zajedno raditi. Vaš posjet doprinijet će većem razumijevanju naroda u BiH, kazao je Ivanić.

10:15 Želimo graditi BiH kao društvo po mjeri čovjeka i svih religija. To predstavlja veliko iskušenje. BiH je bila simbol istinskog razumijevanja, ali i sukoba i patnje, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u obraćanju papi Franji.

10:10 Nakon sastanka s državnicima BiH papa Franjo će ispred zgrade predsjednišva iz kaveza pustiti bijele golubove. Naime, gelso papinog posjeta Sarajevu je “Mir vama”.

9.56 Nakon sastanka papa će se obratiti okupljenim građanima i zatim se u papamobilu uputiti na Koševo gdje će održati misu.

9.52 Nakon što su odsvirane himne Vatikana i BiH te su se upoznali članovi papine delegacije s delegacijom BiH, papa Franjo je ušao u zgradu predsjedništva BiH gdje bi se trebao zadržati sat vremena na sastanku.

9.44 Okupljeni vjernici oduševljeno su pozdravili papu pljeskom.

9.41 Papa je stigao pred predsjedništvo BiH. Uz posebne vojne počasti dočekao ga je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Papin govor možete pročitati u cijelosti:

Gospodo članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Gospodine Predsjedatelju, Članovi Diplomatskog zbora, Draga braćo i sestre!

Zahvaljujem članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ugodnom dočeku, osobito na srdačnim pozdravnim riječima gospodina Predsjedatelja Mladena Ivanića, koje mi je uputio u ime svih vas. Radostan sam što sam došao u ovaj grad koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlome stoljeću, a koji je ponovno postao mjesto dijaloga i mirnoga suživota. Sarajevo, baš kao i Bosna i Hercegovina ima posebno značenje za Europu i čitav svijet. Stoljećima su na ovim prostorima prisutne zajednice koje ispovijedaju različite vjere te pripadaju različitim narodima i kulturama, zajednice bogate u svojim posebnostima te ponosne na svoju jedinstvenu tradiciju. Sve ovo tijekom dugo vremena nije predstavljalo poteškoće u međusobnim prijateljskim i srdačnim odnosima.

Čak nam i sama arhitektonska struktura Sarajeva govori ovomu u prilog, jer se u svome urbanističkome spletu u neposrednoj blizini uzdižu sinagoge, crkve i džamije te je grad s pravom dobio naziv “europskog Jeruzalema“. On zapravo predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera; takva uloga zahtijeva da se uvijek iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju, kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi. Potreban nam je razgovor, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca. Prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci, obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvaćati sve ono dobro u tuđim iskustvima.

Na ovaj bi način mogle zacijeliti čak i velike rane nedavne prošlosti, a na budućnost bi se gledalo s nadom, te bismo se, slobodni od svakoga straha i mržnje, suočavali sa svakodnevnim problemima s kojima je svaka građanska zajednica pozvana suočiti se.
Dolazim kao hodočasnik mira i dijaloga, 18 godina poslije povijesnoga posjeta Svetoga Ivana Pavla II., koji se zbio neposredno nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Drago mi je vidjeti postignute napretke, na kojima trebamo zahvaliti Gospodinu i tolikim ljudima dobre volje. Međutim, važno je ne zadovoljiti se postignutim, nego tražiti kako učiniti daljnje korake u učvršćivanju međusobnog povjerenja te stvarati prilike za produbljivanje uzajamnog poznavanja i poštovanja. Podrška ovakvom razvoju i temeljni uvjet su blizina i suradnja Međunarodne zajednice, osobito Europske Unije i svih država i organizacija koje su prisutne i koje djeluju na području Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je, konačno, sastavni dio Europe. Njezini uspjesi i drame potpuno se uklapaju u povijest europskih uspjeha i drama, te su u isto vrijeme velika opomena kako bi se uložile sve raspoložive snage da započeti mirovni procesi postanu sve čvršći i stabilniji.
U ovoj Zemlji, mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, židova i kršćana imaju važnost koja seže daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Ovime se daje svjedočanstvo cijelome svijetu kako je suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra itekako moguća; kako pluralizam kultura i tradicija može potaknuti i oživotvoriti neponovljivo i učinkovito rješavanje problema; kako se čak i najdublje rane mogu izliječiti zajedničkim hodom koji pročišćava sjećanja i daje nadu za budućnost.

Svi bismo trebali prepoznati naše temeljne ljudske vrijednosti, kako bismo se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasiljem. U ime se ovih vrijednosti može i mora surađivati, graditi i razgovarati, opraštati i s njima rasti. One tako dopuštaju suzvučju različitih glasova da se oblikuju u plemenit i skladan himan, nasuprot fanatičnom kriku mržnje. Političari su pozvani na plemenitu zadaću da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći prvenstveno na očuvanju temeljnih ljudskih prava, među kojima istaknuto mjesto ima vjerska sloboda. Na taj će se način konkretnim zalaganjem moći izgraditi mirotvornije i pravednije društvo, u kojem bi se uz pomoć svakoga člana rješavali mnogovrsni problemi iz svakodnevnoga života naroda. Da bi se ovo ispunilo, prijeko je potrebna stvarna jednakost svih građana pred zakonom, posebno u njegovoj provedbi, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili geografsku pripadnost: tako će se svi, bez razlike, u potpunosti osjećati dionicima javnoga života i, uživajući ista prava, moći će aktivno dati svoj posebni doprinos općem dobru.

Poštovane dame i gospodo, Katolička Crkva sudjeluje u projektu materijalne i moralne obnove Bosne i Hercegovine molitvom i zalaganjem svojih vjernika i institucija, dijeleći tako njezine radosti i brige, želi i dalje neumorno svjedočiti svoju posebnu blizinu prema siromašnima i potrebnima, potaknuta naukom i primjerom svojega božanskog Učitelja, Krista. Sveta se Stolica raduje svemu što je postignuto u ovim godinama i jamči svoju skrb u promicanju suradnje, dijaloga i solidarnosti, svjesna da su mir i međusobna pažnja u civiliziranom i uređenom suživotu nužni uvjeti za trajan i stvaran razvoj. Time ujedno želi da Bosna i Hercegovina, nakon što su se olujni crni oblaci konačno udaljili, uz doprinos svih mogne nastaviti na započetom putu, tako da nakon studene zime procvjeta proljeće. S ovim mislima molim Svevišnjega za mir i blagostanje Sarajeva i čitave Bosne i Hercegovine – poručio je papa Franjo.

09:40 Građani Sarajeva mašu papi koji u koloni prolazi kroz Sarajevo, a on im također odzdravlja mahanjem. Iako mu je ponuđen luksuzniji auto Franjo je odabrao voziti se u automobilu marke Ford Focus.

09:00 Papa je jutros u devet sati stigao na Sarajevski aerodrom, gdje ga je, uz Vinka Puljića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i apostolskog nuncija Nj.E. Luigi Pezzuta, dočekalo i mnoštvo mladih u narodnim nošnjama, a on se sa svima rukovao, pa čak i poslušao pjesmu jedne djevojčice.

Sveta misa na stadionu Koševo predstavljat će središnji događaj pohoda pape Franje u BiH, kada će Sveti otac prenijeti poruku mira, dijaloga, suživota i tolerancije svim građanima Bosne i Hercegovine.

Euharistijskom slavlju nazočit će oko 65.000 vjernika, od kojih je iz BiH oko 34.000, Hrvatske oko 23.000 te Srbije njih oko 2.500. Ostatak je iz brojnih drugih zemalja svijeta.

Program na stadionu počet će dolaskom Svetoga oca papamobilom kojim će atletskom stazom obići i pozdraviti vjernike.

Potom će ga dočekati gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te mu uručiti Ključ grada i Povelju o dodjeli Ključa. Dizajnirao ih je i ručno izradio istaknuti bh. umjetnik Salem Obralić.

kosevo-jutro1

Koševo u 5.45 sati

Ključ je izliven u bronci, poliran i obrađen u dizajniranoj kutiji od drveta divlje trešnje. Osmišljen je u vidu ključeva iz srednjovjekovnog doba. Na rezi ključa oslikane su bogomolje, s mostom tipa Šeher-ćehajine ćuprije, kakav se nalazi i na grbu Grada Sarajeva.

Priznanje se sastoji od kutije s ključem i Povelje s tekstom na bosanskom i italijanskom jeziku. U vrhu Povelje utisnuta je Višegradska kapija, kao simbol ulaza u Sarajevo.

Papa Franjo zatim odlazi u sakristiju na ulazu u stadion, nakon čega počinje misno slavlje prema pripremljenoj i odobrenoj liturgiji.

Kada je riječ o prinošenju darova, ta je čast pripala obitelji Petra i Milenke Ivančić sa šestoro djece iz Rame i župe Presvetog Srca Isusova Prozor u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Oni će prinijeti darove za euharistijsko slavlje s papom Franjom – kruh, vino i vodu.

Imaju pet kćeri i jednog sina – Ružica, Zorica, Katarina, Marija i Lucija, te sin Ivan, bogoslov Vrhbosanske nadbiskupije, koji je pred završetkom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i blizu đakonskog i svećeničkog ređenja.

Prema važećim odredbama drugih darova na misi neće biti, a također Sveti otac nikoga neće pričestiti.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja izvest će udruženi zborovi iz nadbijskupija i biskupija BiH, Hrvatske i drugih susjednih zemalja.

Ravnatelj liturgijskog pjevanja i zborovođa bit će dirigent vlč. Marko Stanušić.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

14 komentara

 • Građani grada Sarajeva ovome događaju nisu dali nikakvu važnost, što je i razumljivo s obzirom da se radi o građanima druge etničke i vjerske pripadnosti. Mislim da niti jedan papa do sada u povijesti nije iamo manji broj poklonika na ulicama kojima je prolazio. Ukoliko iuzmemo ljude iz osiguranja, policiju u odorama i u civilu, volontere koji su na ispomoći, ostaje par stotina ljudi na dočeku. To je znak što je Sarajevo danas, i što će Sarajevo biti sutra.

  • Biseru, bila je zabrana i zatvorene ulice za mahanje osim one u užem centru oko Predsjedništva. Nije se moglo ni na balkonu biti, informiraj se malo.

 • di je oni jozo pavković ,on nam je prvi govorio protiv Gospe i Međugorja jeli on dočeko Papu ,tako i treba nekad u komitetu sad u crkvi sve u svoje vrime

 • predobar događaj, svaka cast papi!

  na zalost cisto sumnjam da su silne poruke mira i ljubavi doprijele do nasih silnih poličara a i crkvenih vođa koji su u prvim redovima slušali sve ovo…od sutra ce oni opet po svom, igrati svoje igre i igrice koje vode ovo nase drustvo sve vise unazad

 • Sudionik sam ovog prekrasnog događaja.
  Poruka svima nama je da ama baš svi najprije očistimo svoje srce.
  Kad to učinimo istinski nećemo se trebati/a i ne trebamo( baviti
  drugim ljudima.
  Bilo je predivno i drago mi je da sam bila dio ovoga.
  Mir i dobro svakom ljudskom biću želim.

 • bilo je jako ruzžno vidit one čovićeve pedere i ulizice u prvim redovima, ko da su oni vridniji od mene i od nas, pa ne čekaju u redu i još dobiju bolja mjesta od nas ostalih

 • bože blagoslovi sve ljude na ovome svijetu mirom hvala sarajlijama i svima koji su našega papu dočekali tako srdačno i hvala medijima u bih a posebno federalnoj tv kući

 • Neka Svevišnji Bog blagoslovi ovog našeg dobrog papu Franju,današnjeg Petrova nasljednika i Kristova namjesnika,U Vatikanu. U svetom gradu Rimu.Tko zna koliko će ponovno godina proći a da Petrov nasljednik ponovno dođe u ovu zemlju, zapravo u konačnici da jednom posjeti i našu prekrasnu, katoličku Hercegovinu. Vjerujem kako ne će proći ponovno dugih dvanaest godina, a da bi potom opet Sveti Otac došao u našu zemlju. Siguran sam da će slijedeći papa,koji god bude, posjetiti našu zemlju za najviše šest ili sedam godina, i da će tada i prvi put doći u hrvatsku I katoličku Hercegovinu.Onaj koji nosi i donosi poruku mira i sam je mirotvorac i blagoslov. Ne samo za Hrvate , nego i za Muslimane i Srbe. Blagoslov nije rezerviran samo za katolike ,nego i za sve ljude ma kojoj konfesiji pripadali , ako su ljudi , u onom pravom smislu te rijeriječi-mirotvorci. Stoga ovaj dobri i nadasve duševni papa, uvijek ima mjesta za i u srcu običnog ,malog , jednostavnog i današnjicom i tehnološkim napretkom ugroženog čovjeka.
  oVAJ PAPA MOŽDA NIJE VRHUNSKI TEOLOG I INTELEKTUALAC KAO Benedikt XVI. ali ne zaostaje puno za njim , po svim pitanjima suvremene teološke crkvene doktrine. Ovaj dobri papa ima srca za malog čovjeka, taman ono malko više nego li njegovi predhotnici, taman onoliko koliko i treba biti u današnjem vremenu i svijetu ,koji se ubrzano odmiče i od čovjeka i Od Boga.
  Ovaj papa Isusovac ,u pravo vrijeme je zasjeo na Petrovu stolicu. Odgovorna je to zadaća i nadasve teška u ovim teškim, pomalo i turobnim vremenima. Ali Bog ,Gospodar povijesti čini sve kako čini, kako mu se svidi i On najbolje zna koga dovesti na čelo Crkve i u koje vrijeme. Ovaj papa Isusovac je nešto novo u nizu papa ,koji su u zadnjih pet ili šest desetljeća došli na čelo Crkve. Skroman, jednostavan , samozatajan , ljubitelj siromaštva i siromašnih ,ima itekao veliku karizmu ,kao jedan od nas, jedan obični u mnoštvu običnih. Pravi Kristov učenik i sluga slugama i sužnjevima. Ovaj papa je nadasve dobar čovjek i zato ga mladi toliko vole. Oni znaju prepoznati kad se netko istinski srcem zauzima za njih, odbacujući sve one floskule stereotipe,koji ubirokrttčeni prave nevidljivu rapu između onih gore i onih dole. Zato mladi srcem osjećaju da se jedan od njih istinski srcem brine za njih , čini sve kako nitko od njih ne bi propao u svijetu i svijetu koji se klanja nekim drugim vrijednostima i vrjednotama.Ovaj papa Franjo ima srca i srce za mlade kao što je i njegov učitelj i Gospodin, Isus Krist imao srce i srca za mnoge ili sve koji su bili spremni otvoriti svoje srce za Srce milosrdnoga.
  Ovaj dobri papa Franjo je sve ono što bi nam i sam Krist želio biti ovdje i sada , kada bi fizički to mogao biti tu medju nama, a ne samo duhovno i spasonosno , kao što nam je i obećao;Bit ču s vama u sve dane do svršetka svijeta…

 • Nezna covik sta bi rekaa.
  Lipo da je dosa,al kad je nama sirotinj opet isto.
  Micic I ostali ce opet samo krast.i samo czaradjivat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.