Izvoz iz BiH povećan za 12 posto

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj – lipanj 2018. godine, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Prema Informaciji, u ovom razdoblju izvoz iz BiH iznosio je 5,83 milijardi KM, i povećan je za više od 600 milijuna KM ili oko 12% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene za prvo polugodište ove godine iznosio je 15,7 milijardi KM, što je povećanje za 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom porasla je za dva posto.

Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 3,50 milijardi KM, što je za dva posto više nego u istom razdoblju 2017. U ovom razdoblju uvezeno je robe u vrijednosti 9,43 milijarde KM, što je za osam posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Europska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene sudjeluje sa 65%, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” sa 13% , dok ostale zemlje čine 22%.

(www.jabuka.tv) 


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.